Annons

Kommunalrådet om tobaksbeslutet: ”En fråga som väcker debatt”

I enlighet med ett beslut som togs i kommunstyrelsen i Mörbylånga på tisdagen kommer alla anställda inom kommunen att från och med 1 juli i år omfattas av en ny policy för tobaksfri arbetstid.
Mörbylånga • Publicerad 7 maj 2019 • Uppdaterad 8 maj 2019
Det togs beslut om en ny tobakspolicy när kommunstyrelsen i Mörbylånga hade sammanträde på tisdagen. Den börjar gälla den 1 juni 2019.Foto: Ingemar Kroon

– Det här är ju en fråga som väcker debatt men vi har alla ett ansvar för vår egen hälsa och i det här sammanhanget också för att bidra till en bra arbetsmiljö, säger Anna-Kajsa Arnesson, kommunstyrelsens förste vice ordförande.

”Den 1 juli 2019 träder en ny tobakslag i kraft och med anledning av detta har Mörbylånga kommun antagit en ny policy för tobaksfri arbetstid. Innehållet i policydokumentet är i mycket baserat på hänsynstagande och hälsoperspektiv men är samtidigt av sådan art att det kan upplevas påverka vad många tycker är egna val och ställningstaganden.” skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Annons

– Som policyn sett ut sedan 2010 har det varit totalförbud mot tobak men det har inte efterlevts och då är det ju ingen mening att ha den. Därför har vi försökt göra en skrivning som inte ska göra att man känner sig påhoppad men man har ju ändå ett ansvar för vad man gör i arbetet och vad man gör på sin fritid, säger Anna-Kajsa.

Att se till att det hela efterlevs är en marig sak har det ju redan visat sig och Anna-Kajsa yrkade därför på att policyn ska följas upp för att se hur den efterlevs och hur man som chef kan se till att den gör det. Uppföljning ska ske 2021.

I policyn ingår att förvaltningen även ska utveckla informationsstimulans- och stödåtgärder för de som väljer att avstå från tobak och tobaksliknande produkter.

Vad som omfattas av begreppen tobak och tobaksliknande produkter finns specificerat i policyn men förutom cigaretter och snus är det också till exempel tuggtobak, nikotinfritt snus och e-cigaretter.

– I mötet på sin arbetsplats ska man vara tobaksfri, fri från tobakslukt och ett gott exempel, en annan människa kan ju inte veta om snuset du har under läppen är nikotinfritt eller om e-cigaretten är med eller utan nikotin, säger Anna-Kajsa.

Hon konstaterar att det finns många olika åsikter i ämnet och att det är provocerande och känsligt med de här diskussionerna.

– Men det är för allas bästa och allas hälsa och för en så bra arbetsmiljö som möjligt, säger hon.

Policyn för tobaksfri arbetstid och arbetsplats i Mörbylånga kommun börjar gälla från den 1 juni 2019.

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons