Annons

Tipsar: Så undviker du köer på skördefesten – ”Finns klar risk”

Kortaste vägen knappast snabbaste vägen under skördefesten. Här är högriskområdet för köer, nytt förbud och klassiska rådet.
– Framför allt ska man ha förståelse för att trafiken kanske inte flyter hela tiden, visa hänsyn och respektera andra trafikanter så alla kommer fram, säger Jan-Olof Berg, projektledare på Trafikverket.
Öland • Publicerad 28 september 2023 • Uppdaterad 29 september 2023
Risk för köer längs 136:an kring Stora rör, Ekerum och Rälla, framför allt på lördag förmiddag fram till 17-tiden.
Risk för köer längs 136:an kring Stora rör, Ekerum och Rälla, framför allt på lördag förmiddag fram till 17-tiden.Foto: Montage Magnus Anderberg

Totalförsvar Öland i Stora rör pågår klockan 10-16.30 på lördagen, och förra året kom 10 000 besökare.

– Kör du 136:an mellan Färjestaden och Borgholm den tiden finns det klar risk för köer, säger Trafikverkets projektledare Jan-Olof Berg.

Annons

Någon infart som är bättre till evenemanget?

– Kommer du från söder så är infarten vid Isgärde lite mer logisk och norröver den vid Stora rör, men vi gör inga rekommendationer utan det beror ju på hur trafiken flyter när man är där.

– Du ska respektera de smidiga parkeringslösningar som finns och inte ställa dig längs vägen som ifjol. Vi har satt upp skyltar att det är förbjudet.

– Jag ser ändå inte att vägbygget har så stor betydelse. Det har sedan innan varit en flaskhals, precis som i Glömminge där det är 40-sträcka.

Man kommer inte runt risken för köer i samband med Totalförsvar Öland – däremot kan man komma runt köerna...

– Ska man till Stora rör, Ekerum (mat & hantverksmässa) eller något annat längs 136:an så är det ju den vägen som gäller, konstaterar Jan-Olof Berg.

– Men ni andra som ska norröver kan ta östra sidan för att undvika köer och förmodligen komma fram snabbare.

Samma gamla klassiska råd alltså:

Annons

– Östra sidan är ett bra val och många har ändå tänkt åka över där och besöka något. Samtidigt vill jag vill inte avråda folk från aktiviteter på västra sidan.

Vägarbete även i Södvik just nu. Hur gör ni med det?

– Det tar vi bort idag (onsdag). Vi har ju haft trafikljus där men vill inte krångla till det under skördefesten.

”Efter lunch brukar det bli köer på bron”
Jan-Olof Berg, projektledare på Trafikverket

Hemfärden över Ölandsbron, när startar rusningen där måntro?

– Det beror lite på vädret. Är det fint stannar folk längre på söndagen. Men efter lunch brukar det bli köer på bron. Sedan har folks besök på skördefesten blivit mer utspridda över veckan så det är inte säkert att det blir lika många samtidigt på söndag som ska hem.

Han konstaterar att antalet människor på Öland under skördefesten de senaste åren har varit ungefär som under midsommar.

– Men under skördefesten rör folk på sig i stort sett hela tiden över hela Öland. Så det är betydligt mer trafik.

Hur ska man bete sig i trafiken när man besöker skördefesten?

– Framför allt ska man ha förståelse för att trafiken kanske inte flyter hela tiden, visa hänsyn och respektera andra trafikanter så alla kommer fram. Och sätt inte för tajt schema med för många hållplatser du ska hinna med att besöka.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons