Annons

Tips: Så plockar du bort fästingar

Fästingar är under sommaren några av de farligaste krypen och både djur och människor kan drabbas av obehagliga sjukdomar från dem. De kan vara kluriga att plocka bort, här är några tips.
ÖLAND • Publicerad 6 juli 2018
Det är viktigt att skydda hundar och katter mot fästingar. Inte bara för deras skull utan även för vår egen.
Det är viktigt att skydda hundar och katter mot fästingar. Inte bara för deras skull utan även för vår egen.Foto: Thomas Persson/Ystad Allehanda

Det är viktigt att skydda hundar och katter mot fästingar. Inte bara för deras skull utan även för vår egen. De djur som är utomhus riskerar att ta med fästingarna in i hemmet och då riskerar även människor att drabbas.

Enligt en undersökning från Arken Zoo har 75 % av hund- och kattägare någon gång drabbats av fästingar på sina djur.

Annons

Det går att skydda djuren med fästinghalsband eller fästingmedel. Men leta ändå efter fästingar på ditt husdjur en gång om dagen och ta bort den genast om du hittar en. Det är lättare att utföra med en fästingplockare.

Här ger Arken Zoo några tips på hur du plockar bort fästingar.

• Flytta på pälsen kring fästingen så gott det går för att enklare kunna plocka bort den.

• Placera fästingplockaren så nära huden som möjligt och greppa långt ner om fästingens huvud för att vara säker på att du får bort hela.

• Dra försiktigt ut fästingen från huden. Du kan vrida fästingplockaren i en halvcirkel tills fästingen lossnar. Var försiktig så att du inte pressar samman eller krossar fästingen då den kan spy in smittoämnen i ditt husdjur.

• Desinficera bettet och fästingplockaren när fästingen är borttagen och gör dig av med/döda fästingen försiktigt.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons