Annons

Tips: Här är konsten du inte får missa på skördefesten

Anders Marell har varit Ölandsbladets konstrecensent i många år och har stor erfarenhet av den öländska konsten. Här ger han tips på fem konstevenemang som är väl värda ett besök under skördefesten.
Öland • Publicerad 27 september 2023
Anders Marell är Ölandsbladets konstrecensent.
Anders Marell är Ölandsbladets konstrecensent.Foto: Carin von Post

1. Ölands Museum Himmelsberga har under skördefesten en stor samlingsutställning med konstnärer som har öppna ateljéer runt om på Öland.

– Det går inte att låta bli att besöka Himmelsberga om man är intresserad av konst. Samlingsutställningen ger en bra överblick av dagens konst på Öland.

Annons

2. Galleri Blå Näktergalen i Grönhögen ställer ut tre välkända konstnärer: Betina Huber, Theo Janson och Lars Henell.

– Det är duktiga konstnärer som kompletterar varandra i den vackert restaurerade lokalen.

3. VIDA Museum har sina permanenta utställningar med Bertil Vallien och Ulrica Hydman Vallien och under det här året även en utställning om Greta Garbo och med Karlheinz Sauer.

– VIDA Museum har alltid sitt värde och har man ännu inte sett årets utställningar så är det dags.

4. Per Ekströmsällskapet visar utställningen ”I Solmålarens spår” med målningar av Per Ekström, Sven Svensson och Sven-Bertil Svensson i Kamerala Villan i Mörbylånga.

– Det är en repris från i våras men den är väldigt sevärd och absolut värd ett besök. Särskilt för dem som ännu inte har sett den.

5. Hos Skabbekattens keramik i Djurstad har Åkerbokonstnärerna en samlingsutställning under skördefesten.

– Det är alltid hög kvalitet hos dem.

Han slår också ett slag för Stacketorp Kulturstation som har ett digert program. De erbjuder bland annat en skulpturvandring, skådespelaren Cathrine Westling med musiker möter Kristina Lugn, I duschen blir det ett möte mellan Erik Johan Stagnelius och Johan Algot Bernander, det blir rakubränning och musik. I Galleri Ture visas keramik och målningar.

– De har kanske det ambitiösaste kulturprogrammet under skördefesten med både teater, musik och konst. Det känns väldigt lockande och jag tror det blir en upplevelse.

Annons

Anders Marell poängterar att det här är ett litet urval av det digra konstutbudet under Ölands Skördefest.

– Det finns många duktiga individuella konstnärer som är värda att besöka. De ovan är alla samlingsutställningar och de är tacksamma att besöka eftersom man då slår ett antal flugor i en smäll.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons