Annons

Till attack mot vindkraftjättar: ”Orimligt - förstör utsikten”

– Det kommer förändra hela upplevelsen av Öland. Jag kan bara inte förstå hur man utan vidare kan svälja det.
Öland • Publicerad 29 oktober 2021 • Uppdaterad 1 november 2021
Vindkraftverk i långa rader. En syn som inte uppskattas.
Vindkraftverk i långa rader. En syn som inte uppskattas.

En man som bor på östra sidan av Öland riktar hård kritik mot de två vindkraftparkerna som planeras i havet mellan Öland och Gotland.

– Jag är förskräckt av det mesta jag har hört. Att dessa mastodontanläggningar ska stå i vårt fina hav. 370 stycken, över 300 meter höga, sex gånger högre än Ölands högsta punkt. Det är ju helt orimligt, säger mannen som vill vara anonym.

Annons

Han menar att vindkraftverken kommer att förstöra utsikten för de som bor på östra sidan.

– De kommer helt att förändra horisonten och upplevelsen av Öland. Jag kan bara inte förstå hur man utan vidare kan svälja det. Alla måste väl förstå att det blir väldigt påträngande för oss som bor här. Hela vår syn ut över havet skulle bli helt spolierad.

”Hela vår syn ut över havet skulle bli helt spolierad.”
Vindkraftsmotståndare

Han påpekar även att det kommer att vara störande nattetid på grund av blinkande ljus.

– Något som inte har framkommit är att om man bygger så höga maskiner behöver man ha ett särskilt ljus på dem för flygsäkerhetens skull. Ett blinkade ljus med 40 pulser på en minut vad jag har förstått.

– Så de kommer stå där och blinka och störa dag som natt. Jag kan inte tänka mig att någon kommer uppskatta det här.

Han uppmanar de öländska kommunerna att protestera mot planerna.

– I andra delar av Sverige har de tagit sitt förnuft till fånga och stoppat liknande byggen. Trelleborgs kommun lade in ett veto och även Kävlinge har gjort det. Kommuner som lever på sin turism måste inse vilken effekt det skulle ha.

Och även att de boende bör sätta sig in i effekterna.

– Har allmänheten förstått vilken miljö de kommer få? Tänk dig själv att ha blinkande ljus i hela synfältet. Framför allt de som bor på Ölands östra sida bör sätta sig in i vad det kommer att innebära för deras livsmiljö.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons