Annons

Tiden

När det ena övergår till det andra kan det vara svårt att lägga märke till det. Varje sekund, varje minut, varje timme – hela tiden sker det förändringar i vårt gemensamma liv. Tiden går – eller tiden kommer. Det är vårt val hur vi vill tolka livet.
Publicerad 30 oktober 2021
Veckans Ögonblicksfotograf skriver om sin sena kväll  på Öland: ”På väg efter en fotovandring längs landborgens branter vid Äleklinta går dagen över i kväll. Solens glöd sveper över Kalmarsunds blå matta. Havsbrisen är så svag att den knapp förmår bilda krus på ytan. På strandvallen klamrar ett ensamt träd sig fast i den magra jorden. Trots det utsatta läget har det lyckats slå rot och överleva. Litet, segt. Naturens exempel på livskraft.Det är en fridfull kväll med stillheten som gäst. En öländsk kväll, tänker jag när jag vandrar vidare i natten.”
Veckans Ögonblicksfotograf skriver om sin sena kväll på Öland: ”På väg efter en fotovandring längs landborgens branter vid Äleklinta går dagen över i kväll. Solens glöd sveper över Kalmarsunds blå matta. Havsbrisen är så svag att den knapp förmår bilda krus på ytan. På strandvallen klamrar ett ensamt träd sig fast i den magra jorden. Trots det utsatta läget har det lyckats slå rot och överleva. Litet, segt. Naturens exempel på livskraft.Det är en fridfull kväll med stillheten som gäst. En öländsk kväll, tänker jag när jag vandrar vidare i natten.”Foto: Rolf Strandberg

Sommarhalvåret är slut för länge sedan. I helgen lämnar vi sommartiden och flyttar tillbaka klockorna till normaltid. Inte vintertid.

Så är det. Vintern är inte här. Än. Trots att vi går in i november är det då och då ljummet i luften. De flesta morgnarna slipper vi skrapa bilrutorna. Många av oss kanske väntar ett tag till innan vi tar fram vintervantarna.

Annons

Det är färgglatt i naturen, både från träd och buskar lyser blad och bär. På ett och annat träd sitter de gröna bladen kvar. Och på stigarna springer joggare och motionärer utan att behöva vara rädda för att halka omkull.

”Varför mäta tidens flykt med blytyngder? Varför inte mäta den med rosor, upplevellser, förhoppningar· och poesi.”
Karl Gerhard, 1891-1964.

Det är skönt att leva med fyra årstider. Alla har sitt värde.

Redan nu kan vi börja se framåt. Med hast kan vi i bästa fall ta oss förbi hösten och vintern och se fram mot vårliga vindar och en skön försommar och sommar på Öland. Varmt, trångt, mycket att göra, lediga dagar, svalkande bad.

Efter sommaren kommer den sköna eftersommaren och hösten. Eftersommaren – efter sommaren. Glesare på gator och torg. Inga köer. Men fullt upp av aktiviteter i bygdegårdar, föreningslokaler, biografer, muséer, kyrkor och församlingslokaler.

Den som vill sätta sig hemma, kanske framför en brasa med en kopp te eller kaffe kan gärna göra det. Den som vill använda en dag eller kväll i sällskap med varandra har mycket att välja på. Oavsett vilket – gör det tillsammans. Då blir hösten och vintern ännu kortare innan vi kan börja vänta in våren igen.

Årets gång

Fram skrider året i sin gång, nu gulna lund och lid

Farväl med all din lust och sång, du korta sommartid

Snart suckar vinterstormens röst, allt vissnar och förgår.

Men vissnar allt jag vet, en tröst som under allt består.

C J Boye 1833

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons