Annons

The Beatles och Kung Charles okända Ölandskoppling - en tidig kändisreporter

Vad har kung Charles, The Beatles, Evert Taube och Lennart Hyland för koppling till Öland? Jo, sommarölänningen Michael McClure och hans mor Kerstin Lindström McClure, som i många år bodde på Öland, och var en av Sveriges tidigaste kändisjournalister.
Färjestaden • Publicerad 10 juni 2023 • Uppdaterad 21 juni 2023
Kerstin Lindström McClure hade en lång och händelserik karriär som journalist där hon bland annat umgåtts med Lennart Hyland och intervjuat The Beatles.
Kerstin Lindström McClure hade en lång och händelserik karriär som journalist där hon bland annat umgåtts med Lennart Hyland och intervjuat The Beatles.Foto: Privat

Det började med att gammal tjusig Jaguar rullade in och parkerade vid Ölandsbladets redaktion i Färjestaden. Michael McClure klev ur och in på redaktionen med en fantastisk livshistoria.

Hans mamma Kerstins.

Annons

– Hon hade ihop det med Lennart Hyland, var god vän med Evert Taube och var kanske den första svenska journalisterna som intervjuande The Beatles, säger Michael McClure som själv gått på skola i England tillsammans med Kung Charles av England.

Kerstin Lindström föddes i Karlshamn 1923 och tillbringade många barndomssommar i familjen sommarstuga i Lökenäs nära Glömminge.

– Hon kom hit varje år och idag är det jag och min syster som äger huset och bor där några månader om året, säger Michael McClure.

När Kerstin var 20 började hon jobba på Barometern som volontär och redan första dagen träffade en sportjournalist som hette Lennart Hyland.

De blev goda vänner och höll ihop länge, ett par om man får tro Hyland.

– Hyland sa att han och mamma var ett par men mamma sa nej nej, vi var inget par, bara lite romantiska så där, skrattar Michael.

Kerstin skrev på äldre dar ihop en text om sitt liv, där skrev hon med värme om Lennart Hyland.

Michael McClure med sin jaguar.
Michael McClure med sin jaguar.Foto: Andreas Yngvesson

– Han var helt enkelt en av de bästa vänner jag någonsin haft. När jag tänker på Lennart med de varma glittrande ögonen och och det glada skrattet är det när vi var tillsammans i Kalmar.

– Vi hade vansinnigt roligt, trivdes ihop och började snart vara tillsammans efter jobbet.

En midsommar åkte de tillsammans på ett jobb på Öland.

Annons

– Vid midsommar skulle Lennart göra ett reportage från en skjuttävling på Öland och bad mig följa med. Efter reportaget i en by mitt på ön gav vi oss av till Glömminge och hälsade på prosten Svensson och hans fru Ingrid. Jag hade bott där ett tag efter studenten.

– Midsommarnatten på Öland tillbringade vi med att spela poker med en bonde som Lennart intervjuat. Vi spelade tills solen gick upp och vi kunde ta färjan tillbaka till Kalmar.

1943 flyttade Kerstin till Stockholm och började jobba på Aftonbladet.

– Hon skrev under namnet ”Diana” och jobbade bland annat med att intervjua kändisar, berättar Michael.

Bland annat intervjuade hon Evert Taube på Gyllene Freden i Gamla Stan. Taube blev enligt Kerstin nedskrivna historia betagen i henne och ritade bilder av henne på menyn.

Evert Taubes teckning av Kerstin Lindström McClure på en meny från Gyllene Freden.
Evert Taubes teckning av Kerstin Lindström McClure på en meny från Gyllene Freden.Foto: Andreas Yngvesson

1947 träffade Kerstin engelsmannen Gordon och flyttade till England.

– Jag föddes 1948 och vi bodde i Blackpool nära Liverpool, ett ställe dit alla kom för festerna. Hon skrev om alla kändisar som kom dit och har skrivit för många så kallade damtidningar, säger Michael.

Bland annat sägs det att Kerstin, som då tagit sin makens efternamn McClure, var den första svensk journalisten som intervjuade The Beatles innan deras stora genombrott.

Familjen flyttade fram och tillbaka mellan Sverige och England något år innan de bosatte sig i England.

När Michael blev lite äldre gick han på Gordonstouns privatskola tillsammans med en viss Kung Charles av England.

Annons

Michael umgicks en del med Charles som då var kronprins, han minns att Charles hade det tufft på skolan.

– Jag blev lite ledsen för hans skull faktiskt. Det har sagts att han blev mobbad, men det var inte så, mer att han inte kunde sparka till en boll, han var inte bra på sport och fick höra det.

Här saknas innehåll

Michael minns flera speciella episoder med prinsen. Kanske framför allt en när de hade ”the watchers”, en slags stormvakt som alla elever skulle göra.

– Charles avskydde det och jag upptäckte en gång att han satt under ett skynke och sjöng Ying Tong, Ying Tong, Ying Tong efter Spike Milligan som Peter Sellers gjorde.

– Jag är inte royalist men Charles var en väldigt fin människa. Han hade förfärlig tuff uppväxt så klart. Det är speciellt att tänka tillbaka på när han satt och sjöng Ying Tong och nu är han kung.

2014 avled Kerstin Lindström McClure. 23 juli i sommar skulle hon fyllt 100 år.

”Det är speciellt att tänka tillbaka på när han satt och sjöng Ying Tong och nu är han kung.”
Michael McClure om sin skolkamrat kung Charles av England
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons