Annons

Tack vare sin framtidstro får Robin i Hagby priset Ung Växtkraft

Förra sommaren var extrem och värst drabbades Ölands lantbruksföretag. En av dem är Robin Svedlund från Hagby som trots motgångarna aldrig gav upp.
Publicerad 26 mars 2019
I början av augusti 2018 stod Robin Svedlund (t h) värd för ett möte som LRF anordnade i Hagby. Bland de närvarande fanns lantbrukaren Kenneth Sturesson, Löttorp och Andreas Danielsson från KLS Ugglarp.
I början av augusti 2018 stod Robin Svedlund (t h) värd för ett möte som LRF anordnade i Hagby. Bland de närvarande fanns lantbrukaren Kenneth Sturesson, Löttorp och Andreas Danielsson från KLS Ugglarp.Foto: Maria Wiell

– Robin är ett föredöme för den yngre generationen inom den gröna näringen, säger Länsförsäkringar och ger Robin årets Ung Växtkraft-pris.

Robin Svedlund från Hagby på östra Öland får ta emot priset Ung Växtkraft från Länsförsäkringar i Kalmar län. Länsförsäkringar prisar varje år unga entreprenörer på landsbygden som vill driva företag och hålla landsbygden levande. Robin får priset för att han trots motgångar som förra sommarens väder har en stark framtidstro.

”Jag skall inte backa utan köra på som vanligt.”
Annons

Vid en LRF-träff på gården i Hagby i augusti förra året sa Robin att han för sin del skulle hålla huvudet högt, trots motgångarna som sommarens väder ledde till.

– Jag skall inte backa utan köra på som vanligt. Jag har foder kvar från ifjol och från förstaskörden. Jag räknar med att det räcker till mjölkkorna ett år framåt. Problemet nu är att korna är för varma, det är svårt att få dem att mjölka.

Robin, som är 32 år, övertog arrendet på gården i Hagby inför 2018 och driver sedan dess kött-, mjölk- och växtproduktion. Trots den enorma torkan och värmen under sommaren lyckades han bibehålla produktionen och få ungefär samma avsättning som tidigare år, då han var anställd på gården.

– Därför känns det kul med det här priset, att man uppskattas för sitt hårda arbete. Det blir som en bekräftelse på det driv man har, speciellt efter det här tuffa året, säger Robin.

Han är en av totalt 122 stycken lantbruksföretagare i Kalmar län som är under 35 år.

Robin Svedlund tillsammans med hustru och dotter vid tisdagens prisutdelning av Länsförsäkringars pris Ung Växtkraft, vid stämman för LRF Sydost i Tingsryd.
Robin Svedlund tillsammans med hustru och dotter vid tisdagens prisutdelning av Länsförsäkringars pris Ung Växtkraft, vid stämman för LRF Sydost i Tingsryd.Foto: Roger Gustafsson
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons