Annons

SVARET: Därför flög Flygvapnet runt länge kring Öland

JAS-plan dånade på låg höjd vid öländska kusten i en timmes tid – ”Såg ut som de skulle visa upp för ryssen vad vi kan”.
Nu kommer svar från Flygvapnet.
Östra Öland • Publicerad 31 juli 2023 • Uppdaterad 9 augusti 2023
JAS 39 Gripen sågs vid kusten utanför Bjärby. Bilden tagen under övningen Trident Juncture 2018 när ett Gripenplan lyfter från Bodö flygplats.
JAS 39 Gripen sågs vid kusten utanför Bjärby. Bilden tagen under övningen Trident Juncture 2018 när ett Gripenplan lyfter från Bodö flygplats.Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Ölandsbladet har pratat med flera kring flygaktiviteten i lördags utanför öländska kusten på östra sidan – mellersta Öland kring Runsten och stranden i Bjärby.

– De flög runt i cirklar på lägre höjd och det mullrade och dånade kraftigt i omgångar, säger en ölänning.

Annons

Flygverksamheten startade vid 9:30-10:00-tiden på lördagen och pågick i omkring en timmes enligt iakttagelserna.

– Det såg nästan ut som en uppvisning med JAS-plan, att de skulle visa upp för ryssen vad vi kan…, säger en sommarölänning.

”Uppvisningen blev inställd i sista stund”
Vakthavande befäl F 17

På måndagen fick Ölandsbladet svar från F 17 – Blekinge flygflottilj. Och sommarölänningen var inte helt fel ute i sin bedömning…

– Det var träning inför en uppvisning. Troligen var det ett flyg på plats, säger vakthavande befäl.

Den riktiga uppvisningen med JAS 39 Gripen skulle ägt rum på Halmstad sports car event samma dag – men gräsytorna i området var sönderkörda att det inte gick att genomföra eventet.

– Uppvisningen blev inställd i sista stund.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons