Annons

Svar till Hussam Salman

Jag måste upplysa Herr Salman att det inte är några mörka krafter som tycker att projektet Matrosen är opassande för platsen. Det är många i Mörbylånga kommunen som ogillar projektet oavsett partifärg.
Mörbylånga • Publicerad 22 juni 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mörbylånga hamn
Mörbylånga hamnFoto: unknown

Att Herr Salman inte bryr sig om detta kan jag också förstå han vill tjäna pengar! Självklart retar Herr Salman sig på om någon vill något annat. Vi har färskt i minnet tomten vid brofästet som Herr Salman köpte billigt och sålde till KF Göta i ett hemligt avtal. Det blev inget ståtligt högt hotell som utlovades. I Mörbylånga köper Herr Salman hamnen med 62 000 kvm mark för 250 kr/kvm. Hur kunde detta hända? Mycket märkligt hur de styrande förvaltar medborgarnas pengar.

Så här fungerar det Herr Salman:All utveckling börjar med att skapa intresse för människor att vistas och bo på en plats. Att tillsammans med medborgarna och företagarna visionera fram ett program. Mörbylånga hamn har en fantastisk fördel mot många andra tätorter. Havet och den oslagbara utsikten med solens vackra nedgång i väst. Här kan man skapa mötesplatser som lockar människor att vistas och vilja bo på. Hamnar har en unik ställning vid havsnära städer. Den fördelen skall man ta vara på och inte bygga stora hus som gynnar ett fåtal människor som säkert inte uppskattar ett folkliv på kajen. Bostadshus skall man inte placera vid kajkanten. Mörbylånga på Öland är inte Hammarbysjöstad i Stockholm. Vi kan se i Färjestaden hur folklivet hindras av sjönära bebyggelse i den norra delen av hamnen. Matrosen projektet är ett arv från NCC som hoppade av projektet och har en samrådsplan som härstammar från 2004. Idag 14 år senare resonerar stadsarkitekter och planarkitekter på ett helt annat sätt, man bygger i etapper som smälter in i den befintliga gestaltningen på platsen och är förankrad i samhället.Man öppnar upp med låga byggnader vid havet och kajen, man skapar platser för caféer, restauranger och bodar för diversehandel som gynnar företagandet.

Annons

Detta skulle ge intresserade möjligheter att utveckla sin näring och samtidigt ge turister och bofasta en plats att mötas på. Båtliv skulle också gynnas och utvecklas. Den här visionen vet vi att många står bakom och denna grupp kommer att göra allt för att förverkliga det goda samhället i Mörbylånga där demokrati och förnuft skall råda och samtidigt mota bort alla ekonomiska spekulationer. Det är därför Hussam Salman och kompanjonen Staffan Larsson före detta kommunalråd bör tänka om. Förtroendet för er är inte högt just nu. Det skulle förvåna mig om den politiska majoriteten i Mörbylånga kommun inte skulle lyssna på den massiva kritik som framförs just nu i tidningar och på medborgarmöten med tanke på det stundande valet.

Roland Junerud

Annons
Annons
Annons
Annons