Annons

Strömavbrott – IGEN – tusentals hushåll drabbade

Nästan 7 000 hushåll var på måndagsmorgonen utan ström i Borgholms kommun. Först vid lunchtid hade alla fått den åter.
Norra Öland • Publicerad 30 maj 2022 • Uppdaterad 31 maj 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: AntonioGuillem

Strömavbrottet drabbade hela norra Öland, från Stacketorp och uppåt.

Avbrottet registrerades klockan 09 på måndagsmorgonen, och det var oklart vad som hade inträffat. Personal var på plats vid 09.20-tiden och jobbade med problemet.

Annons

Även under söndagen drabbades tusentals hushåll i Borgholms kommun av strömavbrott. Runt ett par tusen av dem fick vänta 5,5 timme på att få strömmen åter.

Det visade sig att orsaken till måndagens strömavbrott var detsamma som under söndagen.

– Det var en teknisk pryl i vår station i Föra som orsakade avbrottet igår och vi löste det genom att göra omkopplingar. Men så fick vi ett nytt avbrott idag, och det var på grund av samma tekniska fel, säger Peter Hjalmar, regionchef Syd på EON, till P4 Kalmar vid 10.35-tiden.

– Ett pågående underhållsarbete har försvårat omkoppling idag, men inom någon timme hoppas vi att alla fått strömmen åter, fortsätter Peter Hjalmar.

Vid 10-tiden hade runt 4 000 hushåll fått tillbaka strömmen.

Drygt 3 000 var fortfarande strömlösa klockan 11.

Vid lunchtid uppgavs alla kunder ha fått tillbaka strömmen.

Precis som under söndagen kunde strömavbrottet även orsaka driftstörningar i vattenleveransen ”på stora delar av norra Öland”, uppgav Borgholm Energi.

Att inte få sin första kopp kaffe på morgonen kan vara irriterande, men för företag som är beroende av el för att vara igång är det ändå värre.

– Det är riktigt surt det här. Vi fick ha stängt större delen av dagen igår och förlorade en rejäl slant, och nu har vi fått stänga igen, sa vid 10-tiden Björn Fjellström som driver ICA Nära Källa.

Annons

När det mesta i en matbutik är beroende av el – från dörröppning och betalsystem till kylar och frysar – är ett strömavbrott det sista man vill ha. Förutom att det blir svårt att ta betalt så riskerar färskvaror att förstöras.

– Vi kunde rädda allt genom att köra in varor i mejerikylen igår, och frysarna klarade sig också. Tio timmar är gränsen, säger Björn Fjellström.

Han är föga imponerad av Eons utrustning på norra Öland.

– De har ett pissnät här, gammalt och skarvat. Det är därför de ska dra igång ett större arbete här uppe efter sommaren.

Fyra områden var utan ström på måndagsmorgonen. Området längst söderut är ett planerat avbrott som endast drabbar 12 hushåll, i trakterna kring Kalleguta. I övriga tre områden var det oklart vad som har hänt, och där varr cirka 6 800 hushåll drabbade.
Fyra områden var utan ström på måndagsmorgonen. Området längst söderut är ett planerat avbrott som endast drabbar 12 hushåll, i trakterna kring Kalleguta. I övriga tre områden var det oklart vad som har hänt, och där varr cirka 6 800 hushåll drabbade.Foto: EON

Här saknas innehåll

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons