Annons

Stora mängder snö på ingång – stora skillnader på Öland

Ett stort sammanhängande snöfallsområde närmar sig – så ser Öland ut att drabbas: ”Ser rätt säkert ut”.
Öland • Publicerad 28 november 2023 • Uppdaterad 29 november 2023
Kraftigt snöfall på gång över Öland, från natten till torsdag och framåt.
Kraftigt snöfall på gång över Öland, från natten till torsdag och framåt.Foto: FotografieLink

Snön pumpar på in över Öland men efter två rätt så beskedliga doser i helgen och i måndags så väntas nu mer av en snösmocka – på torsdag.

– Ja, det kan man kalla det. Åtminstone ser det ut att bli stora mängder lokalt, säger Christopher Greenland, meteorolog på SMHI.

Annons

– Som det ser ut i prognosen som precis uppdaterats (16.15 på tisdagen) är det 5-10 centimeter snö allmänt för Öland, upp till 15 centimeter lokalt.

Det handlar om ett sammanhängande snöfallsområde österifrån, från Baltikum, den här gången. Det rör sig över Gotland och Öland innan det når fastlandet.

– Det når först norra Öland, natten till torsdag och torsdag morgon. Sedan intensifieras snöfallet framåt eftermiddagen och rör sig söderöver.

”Upp till 15 centimeter lokalt”
Christopher Greenland, SMHI

Enligt prognosen ligger snömängderna runt 15 centimeter i Löttorp och Borgholm, 11 i Färjestaden och 8 centimeter i Mörbylånga.

– Prognosen ser rätt säker ut, sedan är det svårt att säga exakt var och hur stora de olika snömängderna hamnar.

På torsdagskvällen finns det extra anledning att ta det försiktigt i trafiken, med hårda vindar upp mot 15-18 sekundmeter i byarna.

Under onsdagen har prognosen ändrats och det ser nu att komma betydligt mindre snö. Enligt SMHI ska det komma 6,1 centimeter i Löttorp, 3,4 centimeter i Borgholm, 1,5 centimeter i Färjestaden och 0,9 centimeter i Södra Möckleby. Men det väntas fortfarande hårda vindar.

Här saknas innehåll

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons