Annons

Stora fanet ”MP” laddar för Ulf Lundell – listar bästa låtarna

På onsdag spelar Ulf Lundell på slottsruinen för första gången på flera år. För Mattias ”MP” Petersson kan det bli spelning nummer 21.
– Jag är riktigt taggad och det ska bli jäkligt kul. Men jag har faktiskt inte köpt någon biljett ännu, säger han.
BORGHOLM • Publicerad 22 juli 2019
Mattias ”MP” Petersson är ett stort fan av Ulf Lundell och ser fram emot sommarens spelning.
Mattias ”MP” Petersson är ett stort fan av Ulf Lundell och ser fram emot sommarens spelning.Foto: Alexander Jensen

Mattias ”MP” Petersson jobbar som brevbärare och bor i Borgholm. Han är en känd fotbollsprofil efter sina många år i Persnäs AIF men han är också ett stort fan av Ulf Lundell. Han har sett mellan 15 och 20 konserter med honom, har lika många t-shirts, har alla cd-skivor och nästan alla böcker.

– Jag vet inte riktigt hur många konserter det är exakt men det skulle kunna vara 20 när jag tänker efter, säger Mattias Petersson och fortsätter:

Annons

– Jag skulle inte säga att jag är en stor samlare på det viset. Jag köper hans album, har läst alla böcker och har några boxar. Men det finns de som är mycket mer extrema.

Hur började intresset för Ulf Lundell?

– Jag halkade in via hans böcker. Jag läste ett stycke av Jack i gymnasiet vilket gav mersmak och sedan läste jag hela boken. Sedan lånade jag en ”best of-skiva” av min moster och den har hon nog inte fått tillbaka ännu, säger Mattias Petersson och skrattar.

Vad fick dig att fastna?

– Texterna är suveräna och det går att plocka många bra citat från hans låtar. Sedan är det helt enkelt bra svensk rock.

Det har blivit många konserter genom åren. Men den första såg han inte i Borgholms slottsruin.

– Jag hade en biljett till ruinen 2000 men det blev en dubbelbokning. Jag och några kompisar skulle iväg på semester samtidigt och därför gav jag den till min kusin. Det slutade med att vi var i Halmstad och såg honom där istället.

Hur var det?

– Jag var väl 18 år och det var fantastiskt att äntligen få se honom live. Hans konserter är långa och det är sällan man blir besviken.

Vilken konsert har varit bäst?

Annons

– De första är alltid speciella. 2001 i ruinen var riktigt bra och 2002 inomhus i Kalmar sporthall var också bra. Han körde två akter och det blev nästan fyra timmar, det var sjukt.

Mattias Petersson har långt ifrån sett alla konserter i slottsruinen. Han har bland annat varit i Helsingborg, Jönköping, Karlskrona och Vadstena.

– Det är roligt att se honom på andra platser, man får uppleva andra städer och det är intressant att jämföra de olika spelplatserna. Men slottsruinen är toppklass med omgivningen blir det speciellt.

Har du träffat honom någon gång?

– Nej aldrig. Om det skulle hända hade jag nog blivit så starstrucked att jag inte hade kunnat säga något vettigt. Såg jag honom på gatan kanske jag skulle heja men jag skulle inte gå fram och prata. Han ska väl också få ha ett privatliv.

Brukar du få med dig kompisar till alla konserter?

– Jag har nog varit på hälften själv. Jag måste se honom och är ingen annan sugen på att hänga med så får det bli så.

Hur blir det nu i sommar?

– Då vill jag se honom i slottsruinen och jag hoppas få med mig några kompisar. Nu var det ju några år sedan han spelade. Det ska bli jäkligt kul och jag är riktigt taggad. Jag ska iväg senare i sommar och det kan bli så att jag ser honom någon annanstans också, när jag ändå är ute på vägarna.

Det kanske blir sista turnén...

Annons

– Han sa det förra gången också men jag hoppas verkligen inte det.

Vad är drömmen?

– Jag skulle vilja se en konsert i exempelvis Kalmarsalen där han bara spelar akustiskt. Det hade varit mäktigt.

FAKTA

De fem bästa låtarna

Mattias Petersson väljer här vilka låtar med Lundell han tycker är bäst. Listade utan inbördes ordning.

1. Mellan hägg och syrén

2. Kär och galen

3. Chans

4. Ryggen fri

5. Posörerna

FAKTA

De fem bästa albumen

Mattias Peterssons favoritalbum med Ulf Lundell, utan inbördes ordning.

1. Kär och galen

2. I ett vinterland

3. Club Zebra

4. På andra sidan drömmarna

5. Den vassa eggen

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons