Annons

300 träd ska kapas i Albrunnas allé

Den almsjuka som har drabbat allén i Albrunna utgör en trafikfara. Nu har Trafikverket fått Länsstyrelsens tillstånd att kapa drygt 300 träd i den välkända allén.
Albrunna • Publicerad 3 juli 2018
Det är en speciell upplevelse att färdas genom Albrunnas allé. Nu förändras den upplevelsen, då många av träden måste kapas för att inte utgöra en fara för trafiken.
Det är en speciell upplevelse att färdas genom Albrunnas allé. Nu förändras den upplevelsen, då många av träden måste kapas för att inte utgöra en fara för trafiken.Foto: Arkiv

Många som färdas genom Albrunnas allé upplever en speciell känsla, oavsett tid på året. Men de senaste åren har almsjukan allt mer tagit överhanden och många av alléns träd är i väldigt dåligt skick.

Trafikverket har nu fått tillstånd av Länsstyrelsen att kapa 332 träd av alm, lönn och lind. Som skäl för åtgärderna anges att almsjukan i allén tilltar ”vilket medför fara för trafiken och boende i området”.

Annons

Träden ska kapas successivt, över en tioårsperiod. I takt med att sjuka träd tas bort, ska nya träd planteras. Dessa blir skogsek, skogslönn och skogslind. Redan vid planteringen ska de nya träden vara 20-25 centimeter i omkrets, enligt Trafikverket ”för att snabbt få en fin allébild även om ett större antal träd försvinner”.

Allén i Albrunna omfattas av ett biotopskydd, men Länsstyrelsen bedömer att framkomlighet och trafiksäkerhet är så pass viktigt att myndigheten medger undantag från skyddet. Med tillståndet följer dock villkor som måste följas. Det handlar om plantering av nya träd, att skapa högstubbar för att gynna insekter, fåglar och fladdermöss samt att lägga upp död ved som en slags faunadepå.

Länsstyrelsen har också ett önskemål om att majoriteten av de nya träden ska vara skogslönn, eftersom det är ett rikbarksträd precis som alm och ask.

Fler alléer har fått Länsstyrelsens dispens från biotopskyddet. Dessa ligger i Mörbylånga och Årsvik. Även här är alm- och asksjuka orsaken. I båda fallen ställer Länsstyrelsen krav på återplantering, högstubbar och faunadepåer.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons