Annons

Ställplatserna i Grönhögen får tillstånd – Länsstyrelsen ändrade uppfattning

Länsstyrelsen har fattat ett snabbt beslut kring ställplatserna i Grönhögen. Nu får Grönhögens utvecklingsbolag tillfälligt bygglov för 38 ställplatser norr om hamnen.
Grönhögen • Publicerad 6 juli 2018
Om Länsstyrelsens beslut vinner laga kraft kan det bli 38 ställplatser på fastigheten Ventlinge 43:5 i Grönhögen.Foto: Malin Edeborg

Det utdragna ärendet ser ut att få ett snabbare avslut än väntat. I samband med att ärendet gick tillbaka till Länsstyrelsen, lovade myndigheten att prioritera ärendet.

Sedan dess har det gått snabbt. På några veckor har myndigheten fattat ett nytt beslut, och nu får Grönhögens utvecklingsbolag tillfälligt bygglov för 38 ställplatser med tre komplementbyggnader.

Annons

– Vi gjorde en bedömning att de inte skulle få tillfälligt bygglov, men mark- och miljödomstolen hade en annan uppfattning. Då är vi bundna av den bedömningen när vi gör nytt beslut, säger Johan Bergelin, länsjurist på Länsstyrelsen i Kalmar.

För ett tillfälligt bygglov krävs att sökanden uppfyller några, men inte samtliga, förutsättningar som gäller ordinarie bygglov i plan- och bygglagen.

Mark- och miljödomstolen anser att utvecklingsbolaget har bevisat att ställplatserna är tillfälliga, eftersom de har ett optionsavtal med Grönhögens camping, om att få överta den ytan för ställplatserna. Då detta blivit fastslaget, har det varit Länsstyrelsens uppgift att pröva övriga förutsättningar för tillfälligt bygglov.

I sin nya utredning av ärendet, gör Länsstyrelsen bedömningen att behovet av ställplatserna är provisoriskt. ”Ställplatserna kan avvecklas genom förhållandevis enkla åtgärder och en i sammanhanget ringa kostnad”, skriver myndigheten.

De klagande har under ärendets gång påtalat att ställplatserna bland annat skulle innebära blockerad utsikt, störande buller samt rök och os från utomhusgrillar. Länsstyrelsen anser inte att ställplatserna medför fara eller betydande olägenheter för omgivningen:

”Länsstyrelsen har förståelse för att åtgärden i någon mån kan påverka närmiljön för klagandena. En fullständig frihet från omgivningspåverkan är dock inte något som kan garanteras någon enskild fastighet”.

Beslutet kan överklagas inom tre veckor.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons