Annons

Spyor och diarré efter restaurangbesök: ”Fortfarande inte återställda”

Åtta personer, däribland två barn, blev akut magsjuka med diarréer och kräkningar efter ett restaurangbesök i Borgholms kommun.
Samtidigt är chansen att hitta smittkällan liten.
– Vid till exempel bufféer är det svårt, säger Mikael Suni, livsmedelsinspektör i Borgholm kommun, efter två större fall av misstänkt matförgiftning.
Öland • Publicerad 16 augusti 2023 • Uppdaterad 18 augusti 2023
Magsjuka efter restaurangbesök. (Genrebild)
Magsjuka efter restaurangbesök. (Genrebild)Foto: LENblR

I ett av de två fallen berättas att en familj med barn och barnbarn nyligen besökte en välkänd året-runt-restaurang i Borgholms kommun för att äta lunch.

”På kvällen blev alla under en mycket kort tid (2 timmar) akut magsjuka med kraftiga kräkningar, diarré och svår sjukdomskänsla. Vi är fortfarande inte återställda, kräkningarna har upphört men diarréerna finns kvar. Vi var sex vuxna och två barn, en på 9 månader och en på dryga året som blev sjuka”, skriver en av de drabbade och uppmanar kommunen att göra en oanmäld inspektion.

Annons

”Vi kan inte hitta någon annan orsak till att vi blev sjuka”, tillägger denne.

I det andra ärendet besökte fem personer en sommarrestaurang i Borgholm. Fyra av dem blev snabbt illamående för att kräkas en handfull timmar senare. I en anmälan om misstänkt matförgiftning uppges samtliga ha ätit ”bufféer”.

Vid anmälningstillfället, på natten efter restaurangbesöket, hade symtomen; feber, illamående, kräkningar, magont, huvudvärk – inte gått över.

På kommunens lista över misstänkta matförgiftningar under sommaren finns även enstaka ströfall där personer insjuknat efter restaurangbesök.

– Vid sådana fall, där det handlar om ”en person”, hör vi av oss till verksamheten, handlar det om flera drabbade personer åker vi ut. Finns det sedan mat kvar från tillfället försöker vi ta prover på det. Annars tittar vi efter sådant som kan påverka, beskriver Mikael Suni, livsmedelsinspektör på Borgholms kommun, på väg ut till en av de två aktuella restaurangerna när Ölandsbladet pratar med honom.

”På kvällen blev alla under en mycket kort tid (2 timmar) akut magsjuka med kraftiga kräkningar, diarré och svår sjukdomskänsla.”
Från anmälan

Att hitta den eventuella smittkällan är samtidigt en delikat uppgift.

– Vid till exempel bufféer är det svårt. Har vi tur skriver den drabbade exakt vad hon eller han ätit, men oftast gör de inte det.

Har kommunen skickat iväg något på analys denna sommar?

– Nu har jag precis börjat efter semestern, men inte som jag hört.

Vid större utbrott över en längre tid kan verksamheten stoppas, vilket var fallet för knappt tio år sedan när ett 80-tal personer, som alla ätit på en restaurang på norra Öland, drabbades av salmonella.

Annons

– Är det så pass att det krävs sanering stängs verksamheten, det händer inte jätteofta men då och då, säger Mikael Suni.

Här saknas innehåll

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons