Annons

Spränger runt och genom klassiska byn: ”Massaker” – ”Dyrt och stora risker”

Projektet har spårat ur. En av Ölands bäst bevarade radbyar – byborna kritiserar märklig, dyr och arrogant lösning. Är rädda för att natur, kultur och fornlämningar ska förstöras.
– Jag bävar och är rädd för hur byn kommer se ut. Hur ska man kunna återställa ordentligt, undrar Lars Alvarmo.
Södra Sandby • Publicerad 22 mars 2023 • Uppdaterad 27 mars 2023
VA-projektet i Södra Sandby. Bybrona George Eliasson och Lars Alvarmo vid en av sprängningarna och ledningsdragningen under väg 925.
VA-projektet i Södra Sandby. Bybrona George Eliasson och Lars Alvarmo vid en av sprängningarna och ledningsdragningen under väg 925.Foto: Magnus Anderberg

Borgen i Sandby har blivit världskänd för sin massaker, nu är det Södra Sandby på östra sidan Öland som drabbats av en annan typ av massaker i nutid. VA-projektet har spårat ur fullständigt jämfört med den plan som lades fram i slutet på 2021 och som byborna fortsatt trodde gällde i höstas.

– Men det värsta är kommunens hantering och fullständiga nonchalans. De informerar inte, svarar inte på mail och är arroganta, säger George Eliasson och Lars Alvarmo som båda två bor i byn.

Annons

– Vi vill ha kommunalt vatten och avlopp, det är inte tal om annat. Men den här lösningen är märklig på så många sätt.

Kommunen byggde en pumpstation långt ner i öster. Förslaget var att gå därifrån rakt upp till fastigheterna och entreprenören satte ut pinnar för fyra-fem månader sedan enligt originalplanen, konstaterar Eliasson och Alvarmo.

Här saknas innehåll

– Det var ett tekniskt bra förslag eftersom det är två meters fall ner och alla hade sin anslutningspunkter och infiltrationsanläggningar åt öster. En fastighetsägare har till och med lagt 100 000 kronor för att ansluta åt det hållet.

13 av 15 fastighetsägare tyckte att det var ett bra förslag att ansluta från öster i byn. Två hushåll gav tummen ner – och fick uppenbart stort inflytande på beslutet. För något hände. Nu schaktas det för fullt runt hela byns västra sida istället.

– Först måste man ta en omväg ner om pumpstationen. Sedan svänger de upp runt byn på västra sidan. Det blir 1 500 meter istället för 400 meter, säger Lars och George.

– Då kan man inte använda sig av frifallslösning utan måste ha pumpstationer vid varje fastighet överallt eftersom det är motfall.

Schaktning i Natura 2000-området.
Schaktning i Natura 2000-området.Foto: Magnus Anderberg

Nya lösningen innebär att de schaktar och spränger i natura 2000-område. På västra sidan av byn finns dessutom i stort sett ingen jord. Högst någon decimeter, sedan är det kalksten.

– Tack vare att det är Ölandsskiffer med olika lager blir det ett kilo sprängämne per kubik. Är det granit så går det ungefär ett halvt kilo per kubikmeter, säger George.

– Och om man nu skulle ta den här omvägen kunde man fått med Vället där det finns fyra fastigheter till, men de får fortfarande inte VA.

Fastighetsägarna är inte sakägare och kan därmed bara överklaga sina egna anslutningspunkter. Någon motivering till förändringen har de inte fått, trots mängder av påtryckningar.

Annons

– De hävdar att det ska vara billigare på något sätt, vi förstår inte hur. Det är fullständigt nonchalant inställning och brist på information. Alla tycker att det är horribelt, även om de får genomför förslaget lagligt kommer folk vara förbannade.

När Ölandsbladet är på plats i byn på måndagsmorgonen är det schaktning och sprängningar på gång vid flera ställen.

– Istället för att använda befintliga avloppsledningar så måste varje tomt måste schakta ner i berg en och en halv meter djupt i 50-100 meter. Det kostar 50- till 70 000 kronor extra för varje fastighetsägare.

Dragningen går precis vid byns fornlämning.
Dragningen går precis vid byns fornlämning.Foto: Magnus Anderberg

Därtill kommer anslutningsavgift på 250 000 kronor.

– Inte nog med det, vi får evig driftskostnad på pumpstationer, VA-lagen säger att vi ska betala elen i all framtid. Underhåll och leverans står kommunen för men vi får själva gräva ner, spränga och sätta dit och montera.

Bara tio meter från Lars Alvarmos tomt står en runsten. Precis där sker arbetet med att först dra VA under vägen och sedan rakt under fornlämningen.

– Hur svårt hade det varit att gräva 50 meter ut och spara fornlämningen?

– Jag förstår inte hur det gått till, först och främst har någon idiot sökt tillstånd mitt i fornlämningen och sedan har någon på Länsstyrelsen godkänt. När de enkelt kunde gått runt om, rasar Lars Alvarmo.

Klassiska radbyn i Södra Sandby.
Klassiska radbyn i Södra Sandby.

Han skakar på huvudet när vi kommer fram till den klassiska radbyn, nordöstra delen av Södra Sandby. Där har VA-arbetet inte börjat än.

– En av Ölands bäst bevarade radbyar, här ska de gräva rätt över alla murar och gator. Sedan är det 18 meter fram till varje hus som fastighetsägarna måste spränga.

Annons

– Jag bävar och är rädd för hur byn kommer se ut. Hur ska man kunna återställa ordentligt?

” Men man kan fortfarande rädda radbyn. Vi har begärt skriftligt att de ska utreda ett annat alternativ.”
Lars Alvarmo och George Eliasson.

Totalt är det ett 15-tal tomter som berörs av projektet. Nio av dessa ligger i radbyn.

– Den andra delen av byn kommer vi inte kunna stoppa planerna, de är ju redan igång så långt. Det är inte lönt att bråka längre, konstaterar George.

– Men man kan fortfarande rädda radbyn. Vi har begärt skriftligt att de ska utreda ett annat alternativ.

Förbereder sprängning.
Förbereder sprängning.Foto: Magnus Anderberg

De lyfter fram att PO Johansson (C), ordförande kultur och tillväxtnämnden, gjort ett bra jobb då han tagit initiativ till ett möte kring saken.

– Och entreprenören Kanonaden är supertrevliga och bra, de tar verkligen hänsyn. Det är kommunens projektledning som vill köra över oss, säger George Eliasson.

– När vi begärde att få se nya lösningen fick vi inte det med motiveringen att var en försvarshemlighet. Först startar Ryssland krig och sedan ska de vara intresserade av att förstöra avloppet i Södra sandby, skrockar Lars Alvarmo.

– Men vi fick det av PO Johansson utan problem. Projektledningen ville väl inte att vi skulle få reda på nya lösningen, för att kunna fortsätta att mörka.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons