GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Splittrat kring nya glassiga semlan: ”Väldigt gott, trodde jag inte”

Ny typ av semla på Öland! Så många kvarnar får den i betyg av Ölandsbladets testpanel:
”Jag tycker om kontrasterna.”
”Att byta grädde mot glass är bara dumt men mandelmassan och bullen var bra.”
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Färjestaden • Publicerad 21 januari 2023 • Uppdaterad 22 januari 2023
Gabriel Evertsson med nya semlan på Hamngrillen.
Gabriel Evertsson med nya semlan på Hamngrillen.Foto: Magnus Anderberg

Det är Hamngrillen i Färjestaden som börjat sälja en semla där grädden är utbytt mot mjukglass. Detta i ett samarbete med Fredrik Bröd & Bakverk, som tillverkar bullen och mandelmassan.

– Det var i somras som jag och Fredrik (Johansson) pratade med varandra och saker man kan göra. Jag tror det var min idé med mjukglass i semla och det tyckte han också var kul. Sedan frågade han nu för ett tag sedan och nu testar vi. Jag själv tycker den blivit jättegod och alla som provat än så länge är positiva, säger Gabriel Evertsson.

Test

Semla med mjukglass från Hamngrillen och Fredriks bröd och bakverk i Färjestaden

”Väldigt gott, det trodde inte. God att ha som efterrätt”

”Jag skulle kunna käka bara den här mandelmassan som är så crunchy (från Fredriks bröd) och mjukglassen.”

”Jag tycker bättre om grädde, kombinationen mandelmassa och mjukglass tyckte jag inte funkade alls.”

”Jag tycker semla ska vara semla, med grädde”

”Jag tycker om kontrasterna, kallt mot rumstempererat”

”Att byta grädde mot glass är bara dumt men mandelmassan och bullen var bra”

Totalbetyg: Mjukglass-semlan landar på tre kvarnar av fem möjliga, efter en väldigt splittrad jury-bedömning.

Testpanel: Ölandsbladets redaktion med Jenny Thiman, Clare Boström, Natalia Johansson, Magnus Anderberg, Kerstin Andersson och Maria Wiell)

Hur står de sig då, går det att ta hem ett gäng semlor och äta i gott skick?

– Det är ju en färskvara, helt klart. Men man kan ta hem den, bara man äter inom 20-30 minuter nånting. Jag körde några över bron och de klarade sig.

”Väldigt gott. Jag skulle kunna käka bara den här mandelmassan som är så crunchy (från Fredriks bröd) och mjukglassen.”
Ölandsbladets testpanel

Är folk sugna på glass mitt i januari då?

– Det sjuka var att vi inte haft igång maskinen sedan i september men igår kom en och frågade efter mjukglass. Men folk har börjat höra om det och är nyfikna

Fredrik Johansson på Fredrik Bröd & Bakverk har bullen och mandelmassan till nya semlan.
Fredrik Johansson på Fredrik Bröd & Bakverk har bullen och mandelmassan till nya semlan.Foto: Andreas Yngvesson
Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.