Annons
Kultur

Spelglad familj fick Gillbergabrottet att gunga

Blockflöjt, säckpipa, munspel, fiol och blockflöjt. Tillsammans med mer traditionella blåsinstrument fyllde de Gillberga natur- och kulturbrott av jazz-, blues- och boogiesväng av Gudrun Carling Family på måndagskvällen. Att musik skall byggas utav glädje blev en sanning i den ljumma sommarkvällen.
Gillberga • Publicerad 31 juli 2018 • Uppdaterad 1 augusti 2018
Gudrun Carling i knallröd dress tillsammans med delar av sin muscicerande familj. På saxofon Nanna Carling och i mitten mamma Aina på banjo.
Gudrun Carling i knallröd dress tillsammans med delar av sin muscicerande familj. På saxofon Nanna Carling och i mitten mamma Aina på banjo.Foto: Staffan Arvegard/N

Med picknickkorgar och på strålande humör samlades tusentalet personer under den strålande solen på kalkstenshällen, där de under närmare tre timmar fick njuta av en varietéshow av hög klass.

”– Nu skall vi storma hela Öland!”

Gudrun Carling har varit på Öland vid flera tillfällen, någon gång även med sin musicerande familj alltifrån ålderkvinnan mamma Aina på banjo till den yngste medlemmen, sonen Viggo, i två sångnummer. Bröder, syster och brorsdöttrar gjorde ensemblen komplett.

Annons

Det blev en kväll med jazz, boogie och blues. Och därtill flera varieténummer där framförallt Ulf Carling och Nanna Carling briljerade. Det var balansakter som gjorde publiken stundtals helt andlös.

– Öland är en helt magisk ö, och när vi kom hit till Gillberga kändes det som att komma till en sagoplats, inleder Gunhild Carling kvällen.

Hon berättade under kvällen att hon har turnérat över hela världen och gett allt i sitt spelande.

– Och nu skall vi storma hela Öland, säger hon och stampar igång orkestern där alla i spelglädje och entusiasm verkligen gav allt.

Imponerande är den bredd som familjen har när mängden instrument hanteras, än mer imponerande är de otroliga improvisationer som interfolierar de mer fasta arrangemangen i låtarna. Något som Max Carling med sin klarinett vid flera tillfällen gav prov på.

Det känns orättvist att lyfta fram någon enstaka musiker, men förutom Gunhild Carling själv vill jag ändå nämna Nanna Carling som utstrålade en härlig spelglädje och intensitet med sitt saxofonspel. Hon bjöd även på ett hisnande nummer ”möbelvarieté” med hjälp av två stolar, fyra flaskor och jonglering.

När Gudrun Carling Family framträdde i Gillberga var det en skön blandning av sång, musik, varieténummer och cirkuskonster, allt blev en stor show i sommarkvällen.
När Gudrun Carling Family framträdde i Gillberga var det en skön blandning av sång, musik, varieténummer och cirkuskonster, allt blev en stor show i sommarkvällen.Foto: Staffan Arvegård/N

Den omväxlande musiken och sången bröts vid flera tillfällen av varieténummer vilket gav kvällen ett mervärde och familjen Carling gav publiken allt vad den förväntade sig och ville ha. Och mer därtill. De drogs in i showen på ett konkret sätt när den musicerande familjen efter bara några nummer tog sina instrument, vandrade ner i folkhavet och bjöd på en ”nära” upplevelse. Senare under kvällen blev det allsång med Gunhild Carling som försångare. Den uppvärmda publiken var inte sena med att hänga på.

”– Att vi har roligt är alldeles nödvändigt!”

En glad publik och en glad spelande familj möttes i sommarkvällen. Att glädjen är både viktig och nödvändig höll Petronella Carling med om, när vi mötte henne efter konserten. Hennes instrument är trombon och hon hade under kvällens gång vid ett tillfälle haft huvudrollen när hon spelade musik av Papa Bue.

Gunhild Carling och hennes familj bjöd på sig själva när de mötte publiken med sin musik, men också i pausen och efter konserten. Det var en strålande kväll i Gillberga natur- och kulturbrott.
Gunhild Carling och hennes familj bjöd på sig själva när de mötte publiken med sin musik, men också i pausen och efter konserten. Det var en strålande kväll i Gillberga natur- och kulturbrott.Foto: Maria Wiell

– Att vi har roligt är alldeles nödvändigt när vi gör sådana här turnéer, annars skulle vi inte orka och inte kunna ge er i publiken det ni vill ha. Och vi har verkligen roligt – hela tiden!

– Men nu skall vi gå och bada och svalka av oss, det behöver vi, säger hon och tar badkläder och flera familjemedlemmar med sig och går ner till Kalmarsund för ett svalkande kvällsdopp.

Gunhild Carling Family i Gillbergabrottet

Musik skall byggas utav glädje. Det gav Gunhild Carling Family prov på när de gav allt i sin show innehållande jazz-, blues- och boogiemusik blandat med hisnande varieténummer. Glada musiker mötte tusentals förväntansfulla personer i publiken i kvällssolen i den pampiga miljön i Gillberga natur- och kulturbrott.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons