Annons

Sorg

Sorgen lägger sig tung över oss när vi går miste om något. Det kan vara en kär vän eller släkting. Det kan också vara den frihet, trygghet och demokrati som ibland känns långt borta. Sorgen blir tung.
Publicerad 22 oktober 2023
Över vårt eget land och över världen hopar sig mörka moln. Men tillsammans kan vi skapa glimtar av ljus, ljus som får brinna för fred, trygghet och demokrati.
Över vårt eget land och över världen hopar sig mörka moln. Men tillsammans kan vi skapa glimtar av ljus, ljus som får brinna för fred, trygghet och demokrati.Foto: Staffan Arvegård

Sorgen är ett tillstånd då vi inte riktigt vet hur vi skall göra eller vad vi skall säga. Då vårt enda uttryckssätt är närvaron och känslorna. Och tystnaden. En tystnad som ibland kan kännas skön, avkopplande och naturlig. Men som också kan kännas som en stum och hård vägg.

När orden inte räcker till. Då blir symbolerna viktiga. Det outsagda, men ändå berättande.

Annons

Att tända ett ljus kan vara som en hel berättelse. Du vet vad det innebär. Många tankar kan på samma gång finnas i den lilla ljuslågan. Eller en enda koncentrerad, just då nödvändig tanke eller bön. För en medmänniska, för en händelse, för allt som du hoppas på och allt som du längtar efter. Ibland behöver ljuset få brinna för dig själv. När livet går dig emot. Eller varför inte när allt känns ljust och bra. Då kan ljuset få symbolisera din tacksamhet.

Idag är vi många som tänder många ljus, världen över. Ljus som får vara böner om en bättre värld. Ljus som får brinna för dem som lider i svåra krig – här hemma och i omvärlden.

Ljusen får vara symbol för den sorg och maktlöshet vi känner. Men också för bön och hopp om att det skall bli bättre. Att friheten, tryggheten och demokratin skall få större plats – här hemma och i omvärlden.

”“Sorgen utmanar oss att älska igen.””
Terry Tempest Williams, 1955--, amerikansk författare och aktivist.

Det finns tillfällen då vi måste få känna sorg, låta den ta plats i våra liv. Men det viktigaste vi kan göra är att göra mer och mer plats för hoppet om en förändring och hitta en form för att vara en del av den förändringen.

Låt ljuset brinna när sorgen är som störst.

Låt ljuset brinna för hopp, tro och tillit.

En källa av ljus

Kom visa mej vägen

kom håll min hand

för jag är lite vilsen

och ensam ibland

det kan vi väl alla vara.

Kom ge mej ett tecken

jag ser och förstår

en stjärna som visar

vart vandringen går

Jag är ju en människa bara.

Atle Burman

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons