Annons

Snövarning för Öland: Flera risker – ”Då ska du vara extra uppmärksam”

SMHI varnar för snöfall med friska vindar. Risk för snöhalka och dålig sikt för delar av Öland i två omgångar.
– Det väntas komma fem centimeter i båda gångerna, säger meteorolog Linus Karlsson.
Öland • Publicerad 2 april 2024 • Uppdaterad 3 april 2024
Genrebild: Snöoväder.
Genrebild: Snöoväder.Foto: Lena Ehring

2 april alltså – med andra ord ingen risk att det här är ett aprilskämt: På tisdag kväll börjar det snöa på Öland och på onsdagen ligger en gul vädervarning med vind i kombination med snöfall för norra Öland, fram till klockan 09. Sedan kommer ännu en omgång snö på torsdag.

– Ja, det är regn under hela tisdagen som övergår till blötsnö och snö över kvällen och natten. Även onsdag morgon kan det komma en del snö.

Annons

Det är under natten och morgonen som varningen är utfärdad, för norra Öland (Borgholms kommun enligt SMHI:s karta): ”Snöfall och frisk vind med risk för snöhalka och dålig sikt”. Vindbyarna ligger på upp mot 20 sekundmeter.

– Det väntas komma fem centimeter totalt, sedan är det osäkert hur mycket som är blötsnö och snö och hur mycket som lägger sig, säger Linus Karlsson, meteorolog SMHI.

Och även om varningen gäller norra Öland så kommer det snöa även i Mörbylånga kommun, ungefär samma mängder. Enligt prognosen slutar det snöa på Öland vid 8-9-tiden på onsdagen.

– På onsdagen kan det sedan spricka upp och bli sol ett tag innan det vänder igen på torsdagen.

Enligt prognosen kommer ett nytt snöområde från klockan 14 på torsdagen och framåt natten.

– I det fallet så börjar det som snö och sedan över går det mer till blötsnö och snö. Även den omgången kan ge omkring fem centimeter totalt, säger Linus Karlsson.

– På vägarna blir det antingen snömodd eller så fryser det på och blir halt någon natt och morgon.

Det låter som att jag gjorde en miss när jag bytte till sommardäck igår?

– Ja, haha, det är nog många som är i den sitsen att de bytt däck och därför är det läge att vara extra uppmärksam i trafiken. Behöver du ge dig ut eller kan du stanna hemma?

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons