Annons

Snabb skilsmässa sågas – kritik i granskning: ”Inte följt”

Beslutet att skrota Ölands Kommunalförbund – för snabbt och inte av rätt instanser?
– Lite av en formuleringsfråga, säger förbundschef Jens Odevall efter kritik från förbundets egna revisorer.
Öland • Publicerad 18 november 2022
För snabb ”skilsmässa”? Den snabba skrotningen av Ölands Kommunalförbund anses i en granskningsrapport som alltför snabb av rent formella skäl. Bilden tagen vid ett annat tillfälle.
För snabb ”skilsmässa”? Den snabba skrotningen av Ölands Kommunalförbund anses i en granskningsrapport som alltför snabb av rent formella skäl. Bilden tagen vid ett annat tillfälle.Foto: Andreas Yngvesson

För en handfull veckor sedan fattade kommunalförbundets direktion beslutet att låta denna samverkan mellan Mörbylånga och Borgholm gå i graven med gravsättning senast den 31 december nästa år.

På uppdrag av förbundets egna revisorer har PwC nu gjort en ”Förstudie av beslutet att lägga ner förbundet”.

Annons

För att slå direktionen på fingrarna.

”Vår bedömning är att förbundsdirektionen inte följt gällande förbundsordning när beslutet att förbundet skulle upphöra fattades eftersom direktionen inte tillsett att fullmäktige i respektive medlemskommun fått yttrat sig, i enlighet med förbundsordningen, innan beslutet fattades”, sägs det i PwC:s granskning.

Vidare:

”Det grundar vi på att det inte finns någon spårbarhet att ärendet skulle behandlats av kommunfullmäktige i respektive medlemskommun innan beslutet att lägga ner förbundet fattades av direktionen den 7 oktober 2022.”

– De säger att respektive fullmäktige ska tillfrågas och dit kommer vi nu, frågan ska behandlas av respektive fullmäktige, det kommer upp i december, kommenterar förbundschef Jens Odevall.

I klartext säger väl revisorerna att direktionen hade för bråttom?

– Lite av en formuleringsfråga. Jag tolkar förbundets beslut som ett inriktningsbeslut och nu kommer det som ett ärende från förbundet till respektive fullmäktige.

Så direktionen kommer inte att riva upp beslutet för att sedan ta ett nytt, efter fullmäktigemanglingarna?

– Det kanske vi gör rent formellt, det är möjligt.

Förbundets revisorer har överlämnat rapporten till direktionen för beaktande och åtgärd och vill ha svar senast den 10 december 2022: ”där de (direktionen) redogör för vilka åtgärder som kommer att vidtas med anledning av förstudien.”

”Det kanske vi gör rent formellt, det är möjligt.”
Jens Odevall
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons