Annons

SMHI varnar: Snöfall med hårda vindar, därefter risk för ishalka

Ta det försiktigt på vägarna uppmanar SMHI då fredagen bjuder på ordentligt busväder.
– Om man ska ut i trafiken, ta det försiktigt och var medveten om vad vädret kan ställa till med.
Öland • Publicerad 5 januari 2023 • Uppdaterad 6 januari 2023
Lokalt kan 10 centimeter nysnö komma under fredagen, detta i kombination med hårda vindar gör att vägläget väntas bli besvärligt.Foto: Natalia Johansson

SMHI har utfärdat en gul varning över Öland från fredag klockan 12.00 till natten 01.00 mot lördag.

– Vi har ett snöfall som rör sig in över Öland, vinden tilltar också. Det är en sydostlig vind som tilltar redan under förmiddagen med friska till hårda vindbyar, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Annons

Vindstötarna kan tidvis vara runt 10-14 meter per sekund.

– Lokalt kan det komma en snöby, men det sammanhängande snöfallet rör sig in sent förmiddag, västerifrån och breder ut sig österut, så hela Öland berörs av det här. Det blir ymnigt snöfall, främst under eftermiddagen som avtar sen kväll eller natten mot lördag, säger Sofia Söderberg.

Här saknas innehåll

Lokalt kan 10 centimeter nysnö komma och temperaturen ligger på 0 till 2 minusgrader under dagen. Under fredagskvällen mattas vinden av och snöfallet övergår delvis i regn.

– Luftburna elledningar kan påverkas eftersom snön är tung när det är så nära noll grader som det väntas vara imorgon. Under kvällen när det övergår i regn kan vägytorna fortfarande vara kalla och det finns risk att det blir ishalka, allt på en gång...

Den som ska ut på vägarna får ha i beräkningen att trafiken kan gå långsammare och det kan vara förseningar inom kollektivtrafiken.

– Om man ska ut i trafiken, ta det försiktigt och var medveten om vad vädret kan ställa till med.

Vad gäller båttrafiken i farvattnet kring Öland så ligger det en gul varning här (kuling) vilket kan ge problem främst för fritidsbåtar och små yrkesfartyg.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons