Annons

SMHI: Varnar för hög gräsbrandsrisk

SMHI utfärdade på tisdagseftermiddagen en varning för ökad gräsbrandsrisk på Öland och i stora delar av Götaland. Det gäller framför allt imorgon eftermiddag.
ÖLAND • Publicerad 19 februari 2019
SMHI utfärdade på tisdagseftermiddagen en varning för att risken för gräsbrand på Öland är stor.
SMHI utfärdade på tisdagseftermiddagen en varning för att risken för gräsbrand på Öland är stor.Foto: ARKIV

– Det beror på att fjolårsgräset ligger kvar och kan vara torrt. Börjar det brinna kan det lätt bli en okontrollerad spridning, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI:

Men det känns ganska blött i markerna just nu...

Annons

– Jo men det kommer in torrare luft och det kan bli ganska soligt. Det gör att gräset torkar och börjar det brinna får det lätt spridning i fjolårsgräset.

– Vi brukar lägga ut en sådan här varning på våren. Nu är vi i februari men det är vårtemperaturer i stora delar av landet.

Hur ska ölänningarna förhålla sig till detta?

– Det är inte som i somras då det var eldningsförbud men de ska ta det mycket försiktigt och vara vaksamma vid eldning utomhus.

Har våren kommit till Öland ännu?

– Inte än men ni ligger bra till. Det krävs att dygnstemperaturen är stigande och över noll sju dygn i följd för meteorologisk vår. Från den 15 februari har det varit det och håller det i sig till torsdag så har ni vår. Men det finns risk för minusgrader på torsdag och därför kan vi inte ta ut något i förskott.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons