Annons

SMHI: Kan bli riktigt halt – ”Drivbildning och djupa snöspår”

Snöfallet har nu börjat dra in över Öland. Det kommer pågår stora delar av dagen och även under onsdag förmiddag. SMHI har utfärdat en gul varning.
Öland • Publicerad 7 mars 2023
Varningen som gäller är vind i kombination med snöfall.
Varningen som gäller är vind i kombination med snöfall.Foto: Natalia Johansson

– Varningen som gäller är vind i kombination med snöfall. Det kommer vara vad vi annars skulle beskriva som en blåsig dag med friska till hårda vindbyar. På södra udden kan det kan blåsa mycket hårda vindbyar, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

I vanliga fall skulle det inte generera en vindvarning. Bortsett från idag, tisdag.

Annons

– Nu sker det i kombination med ymnigt snöfall. Med risk för drivbildning och djupa snöspår på vägarna. Även om man själv känner sig trygg bakom ratten så kanske det går mindre bra för någon annan trafikant, säger Höjgård-Olsen och uppmanar trafikanter att ta det lugnt i trafiken.

Sammanlagt kan det komma runt fem till tio centimeter snö idag fram till midnatt.

– Sedan mattas det av, men det väntas komma ett par centimeter till under morgondagen.

Under tisdagseftermiddagen ser det ut som snön kan övergå i regn.

– Det kan hålla sig som blöt nederbörd fram till kvällen innan det åter övergår till snöfall igen. Då finns det risk att det fryser på under natten och blir riktigt halt lagom till rusningstrafiken i morgon.

Här saknas innehåll

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons