Annons

Små glimtar av ljus

Näst intill varje morgon vaknar vi till gråa dagar, lite fukt eller regn i luften och hårda vindar. Men så plötsligt kan det klarna upp.
Publicerad 23 oktober 2021
”Molnen ändrar sig hela”, skriver veckans Ögonblicksfotograf om den bild som hon har fångat i veckan.
”Molnen ändrar sig hela”, skriver veckans Ögonblicksfotograf om den bild som hon har fångat i veckan.Foto: Eva Hall

Eva Hall skriver ”molnen ändrar sig hela tiden” som en beskrivning av bilden som hon skickade in till Ölandsbladet. Hon har fångat på bild hur molnen rör sig i skyn, olika slag och olika färg.

Men så finns det mitt ibland dem några glimtar av det ljusa, det som avslöjar att det bakom allt det grå och lite dystrare finns det som de flesta av oss längtar efter – ljusa och klara skyar.

Annons

Om en vecka är det dags att ställa om våra klockor och när vi vaknar är det en timme ljusare än tidigare. Det kanske inte märks så mycket nu i november, men faktum är att dagarna blir lite ljusare på morgnarna. Om inte molnen är alltför tunga, förstås.

För en tid sedan var jag i ett sammanhang där vi gemensamt konstaterade att ”varenda dag möts vi av att det har hänt något fruktansvärt, tragiskt och skrämmande någonstans i Sverige, eller utomlands”.

Det är sant – molnen hopar sig, stundtals lite ljusare, stundtals mörkmörka och tunga. Alltför ofta, känns det som. Så hur kan vi hitta ljusglimtarna?

”En god vilja känner inga omöjligheter.”
Henrik Ibsen, 1828-1906, norsk dramatiker och författare.

När vindbyarna sliter isär molnen blottas de blå glimtarna, åtminstone för en stund eller kanske till och med lite längre tid.

Människor av god vilja kan liknas vid kraftiga vindbyar som står emot det mörka. När många människor som vill gott går samman och stöttar varandra för att motverka det destruktiva i vår närhet och i det större sammanhanget. Då blir ljusglimtarna fler och fler.

När gemenskapen blir varmare och vanligare än avståndstagandet och det egoistiska – då kan under ske. Också i den vardag som ibland känns alltför mörk och tung.

Vi får dela med oss av det vackra i livet. Vi får hjälpa varandra och gå samman med andra som bär på en god vilja. Då blir vi fler ljusglimtar som bitvis, kanske oftare och oftare, kan övermanna det mörka.

Det finns ljusglimtar bakom de många molnen – låt oss komma ihåg det och påmminna varandra om det!

I Folkviseton

Månen är stor,

Kärleken kommer och kärleken går,

ingen kan tyda dess lagar.

Men dej vill jag följa i vinter och vår

och alla min levnads dagar.

Mitt hjärta är ditt,

ditt hjärta är mitt

och aldrig jag lämnar det åter.

Min lycka är din,

din lycka är min

och gråten är min när du gråter.

Kärleken är så förunderligt stark,

kuvas av intet i världen.

Rosor slår ut ur den hårdaste mark

som sol över mörka gärden.

Mitt hjärta är ditt,

ditt hjärta är mitt

och aldrig jag lämnar det åter.

Min lycka är din,

din lycka är min

och gråten är min när du gråter.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons