Annons

Skyddstillsyn efter omfattande ”terror”: ”Ett slag i ansiktet på oss drabbade”

Den 61-åring från Öland som ofredat och hotat en mängd personer, däribland flera poliser, döms till skyddstillsyn.
I domen gör rätten bedömningen att det inte finns skäl för att 61-åringen, som tvångsvårdas på psykiatrisk klinik, ska genomgå rättspsykiatrisk bedömning.
– En förolämpning av tingsrätten mot alla målsägare, säger en av de som utsatts för 61-åringens trakasserier.
ÖLAND • Publicerad 12 februari 2019
Tingsrättens dom mot en 61-åring från Öland som stod åtalad för en mängd ofredanden och hot möts av skarp kritik.
Tingsrättens dom mot en 61-åring från Öland som stod åtalad för en mängd ofredanden och hot möts av skarp kritik.

61-åringen stod åtalad för nio ofredanden, fem olaga hot, falskt larm, falsk tillvitelse och grovt förtal. I rätten, där ölänningen inte medverkade på grund av tvångsvård på psykiatrisk klinik, berättade de drabbade om dagliga och långvariga trakasserier.

– Det var planerad ondska, förklarade en av de poliser som varit föremål för 61-åringens skriftliga och verbala attacker.

Annons

I det uppmärksammade målet frikänns ölänningen från samtliga olaga hot för att på övriga åtalspunkter fällas.

När det gäller påföljden har rätten ett resonemang som snabbt ifrågasätts från flera håll. Samtidigt som rätten slår fast att 61-åringen har så stora allvarliga psykiska och fysiska problem att fängelse inte bör komma ifråga sägs nämligen:

”Inte heller finns det enligt tingsrätten skäl att förordna om rättspsykiatrisk undersökning.”

I stället bestäms påföljden till skyddstillsyn ”med föreskrift att NN ska vara skyldig underkasta sig den psykiatriska behandling som frivården i samråd med psykiatriker finner nödvändig”.

Dessutom kombineras påföljden inte med böter eftersom sådana, enligt rätten, kan försvåra 61-åringens möjlighet att betala de skadestånd rätten ålagt honom, sammanlagt 37 000 kronor.

– Ett slag i ansiktet på oss drabbade, en rättslig örfil. Det är alltså ”gratis”att göra så här mot folk. Jag ser det här som en förolämpning av tingsrätten mot alla målsägare, säger en av de målsägande till Ölandsbladet efter att ha läst domen.

Din uppmaning till åklagaren?

– Jag förutsätter att det överklagas, det lidande många personer fått genomgå kan inte förvandlas till intet.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons