Annons

Skördefest i Kalvhagen

Under fredagen startar skördefesten vid Kalvhagen och det finns något för alla, gammal som ung.
Södvik • Publicerad 26 september 2023
Galleri Hönshuset har öppet.
Galleri Hönshuset har öppet.Foto: Anne-Sofie Holmberg

Inne i Galleri Hönshuset finns det mycket att beskåda. Stig Karlsson har funnits med redan sedan starten för 13 år sedan och hans sätt att ”måla med ljuset” har gjort honom till en omtyckt konstnär. Per Lundqvists silversmide bjuder på ett annorlunda uttryck där grova, mönstrade ringar varvas med skira hängen. I Hönshuset finns också några av Elisabet Appeltoft Peterssons dinosaurieillustrationer. Elisabet är uppvuxen i Älvdalen i Dalarna och har bland annat Ateljé Sundet i Byxelkrok.

Både under fredagen och lördagen är det sagostund/sagoberättande i Kalvhagens Musiklada.

Annons

– Det är premiär för det här och det ska bli jätteroligt. Det blir både för barn och vuxna. Att läsa sagor och berättelser är som att skörda ord. Högläsning är så speciellt och alla uppfattar det de hör på helt olika sätt vilket leder till otroliga samtal, säger Anne-Sofie Holmberg.

Hon hoppas att många tar tillfället att komma till högläsningstillfällena för att få tips på hur de själva kan läsa för andra och göra det väldigt spännande.

”Att läsa sagor och berättelser är som att skörda ord”
Anne-Sofie Holmberg

Kalvhagens Musiklada gästas även av folkkära Anita Strandell vid två tillfällen under lördagen. Hennes musik uppskattas av olika åldrar och när hon kommer till Södvik blir det ett speciellt framträdande med en resa i Cornelis Wreeswijks anda.

Anita Strandell gör en resa i Cornelis anda när hon gästar Kalvhagens musiklada under lördagen.
Anita Strandell gör en resa i Cornelis anda när hon gästar Kalvhagens musiklada under lördagen.Foto: Pressbild

– När jag sjöng hans musik förr var det 90 procent pensionärer i publiken. Nu är det väldigt många yngre, säger Anita Strandell.

Grunden för konserten, som betitlas ”Trio de Janeiro” är albumet ”Om Deirdre”. Anita Strandell mixar samba, bozzanova, visor och jazz i en härlig blandning. En stor portion humor utlovas! Hon framför konserten tillsammans med Staffan Linder på gitarr och Lennart Ström på bas.

Södvikshäxan är med under skördefesten i Kalvhagen i Södvik.
Södvikshäxan är med under skördefesten i Kalvhagen i Södvik.Foto: Anne-Sofie Holmberg

Anita Strandell är 83 år men några planer på att pensionera sig har hon inte.

– Jag tänker aldrig på åldern. Jag bara gasar på, så länge rösten håller, säger hon.

Anita har varit i Kalvhagen ett flertal gånger både på skördefesten och under sommarens evenemang på Kalvhagens stora scen.

Elever från Åkerboskolan har gjort en dinosaurieinstallation som kommer hålla Södvikshäxan sällskap i år. Vad dinosaurien ska heta är i skrivande stund oklart, för det bestäms först under skördefesten.

– Av namnförslagen vi får in här så kommer ett namn att dras och den som skrivit det belönas med en fin målning av Elisabet Appeltoft Petersson, säger Ann-Sofie.

Hopp i hö brukar locka många barn till Kalvhagen och så lär det bli även denna gång.
Hopp i hö brukar locka många barn till Kalvhagen och så lär det bli även denna gång.Foto: Anne-Sofie Holmberg
Annons

Många har saknat spetsduksspöksträdet och nu är det, till mångas glädje, tillbaka.De hänger, precis som namnet avslöjar, upphängda i ett träd. Södvikshäxan finns såklart på plats och det blir försäljning av stickat och virkat, ull, godis och grillad korv. Här finns bland annat värmande ullsockor och tröjor till kyliga höst -och vinterdagar.

Hopp i hö blir det för barnen.

Om du har tänkt komma till Södvik med husbil så finns ställplats vid Kalvhagen.

– Jag rekommenderar att man i så fall ringer innan för att veta att det finns plats kvar. Nu ser jag fram emot en riktigt trevlig och rolig skördefest här i Kalvhagen tillsammans med alla besökare, avslutar Anne-Sofie Holmberg.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons