Annons

Skördefest

Åkrarnas säd och markens gröda. Gåvor som vi får förvalta och förädla så att vi får mat att äta. På samma sätt får vi förvalta och förädla relationer och vänskap – också det en förutsättning för att vi skall må bra.
Publicerad 2 oktober 2021
Pumpafälten lyser i solen som ett tecken på att skördetiden är här – en fest för naturen, för vänskapen.
Pumpafälten lyser i solen som ett tecken på att skördetiden är här – en fest för naturen, för vänskapen.Foto: Gunilla Steenson

Det ligger en hel del möda bakom en god skörd. Oavsett om det handlar om spannmål, rotfrukter, grönsaker eller blommor, bär och frukt. Eller pumpor. Det kräver kunskap och noggrannhet. Och lite gödning. Att slarva och försöka gå genvägar lönar sig inte.

Efter skörden gäller det att vårda resultatet. Att ta vara på det värdefulla, använda det på ett klokt sätt.

Annons

Hela vägen från jord till bord är inte bara mödosamt arbete. Det är vackert. Ända från vårbruket med sina gödseldoftande bruna åkrar till sommarens växtlighet. Sommarens mörkgröna rader med rödglimrande jordgubbar i klasar. Och möten när majsen står människohög och spannmålsfälten gyllengula.

Att så, att låta växa under omsorgsfull vård och att till slut skörda och ta hand om. Så är det i naturen. Så är det för oss.

”Att tycka om någon är en process där båda förändras. Vänskap är ett arbete.”
Klas Grevelius

Vänskap uppstår inte av sig själv. Ett möte kan vara ögonblickligt. Men det leder till vänskap först om det får växa, tas om hand och vårdas. En vänskap som vårdas betyder allt. Men också vänskap kräver omsorg.

Ett ögonblicksmöte som vattnas och göds kan växa för att mogna till en nära innerlig vänskap.

Det är värt en fest! En skördefest!

Du har så många stjärnor

Du har så många stjärnor i dina händer.

Omkring dig är svalka

klöverdoft

anemoner.

Du ser söndagsmorgon

över löv och gräs.

I din närhet lyser daggdroppar på löven.

Helg växer ur stenar

där du vandrar.

Kerstin Söderholm

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons