Annons

Skönhet

Vad är skönhet? Vad är det sköna i ditt och mitt liv? Svaren kan variera från dag till dag, från plats till plats.
Publicerad 4 juni 2023
Blommande rapsfält mot blå himmel och gröna dungar – en bild på skönhet.
Blommande rapsfält mot blå himmel och gröna dungar – en bild på skönhet.Foto: Staffan Arvegård /N

De solgula fälten som breder ut sig kilometer efter kilometer i det sommarfagra landskapet – visst är det skönt. Vi får njuta av det som bonden levererar, både i form vackra vyer och det som sedan blir resultatet av odlingen. Från en del av odlingarna på Öland kommer den goda öländska matoljan – också det en skönhetsupplevelse.

Men vad är skönhet mer än blommande rapsfält som breder ut sig över åkrarna? På nätet kan vi läsa att några av synonymerna är fägring, prakt, prydning, blomstring, ljuvlighet, älsklighet och täckhet. Och egenskapen att vara vacker.

Annons

De flesta orden tyder på en yttre skönhet, det som är vackert, det som får oss att njuta med ögonen. Men några av orden avslöjar att skönhet är något mer, kanske till och med något större. Ljuvlighet och älsklighet – egenskaper som innebär att den som upplevs som skön med den betydelsen kan dela med sig av den skönhet som kommer inifrån. '

”“Skönhet är inte i ansiktet; skönhet är ett ljus i hjärtat.”
Kahlil Gibran, 1883-1931, libanesisk-amerikansk konstnär, diktare och författare

Kanske är det allra nödvändigast till den som för stunden varken kan känna sig glad eller tacksam eller särskilt skön. Den som visserligen kan se ut över de blommande rapsfälten och njuta av dem, men inte har möjlighet att ta in allt det vackra in i sin egen kropp.

Den inre skönheten är så mycket mera värd än den putsade ytan. Den varar länge och kan delas till andra och räcka till ännu fler.

De äkta talade orden som kommer från hjärtat är mera värda än orden utan substans som bara sägs för att tilltala någon eller några. De äkta och uppriktiga orden är skönast!

När vi ser de solgula fälten breda ut sig så låt oss njuta av det och ta in all den skönhet som naturen ger oss. Men glöm inte att vårda din inre skönhet och låta den utvecklas för att räcka till fler. Utan att vara alltför klok eller beräknande. Låt skönheten ibland ta över och lägg undan det alltför förnuftiga och kloka en stund – och passa på att njuta av både den yttre och den inre skönheten!

När skönheten kom till byn

När skönheten kom till byn då var klokheten där

då hade de bara törne och galla

Då sköto de efter henne med tusen gevär

ty de voro ju så förklokade alla

Då nändes de varken dans eller glädje och sång

eller något som kunde vådeligt låta

När skönheten kom till byn om hon kom någon gång

då ville de varken le eller gråta

Nils Ferlin, 1898-1961, svensk poet

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons