Annons

Skenande utveckling fortsätter: "Det kan vara en förklaring"

Det kan finnas en speciell anledning att Borgholm skenat iväg i smittspridning nu, enligt biträdande smittskyddsläkare Per–Åke Jarnheimer.
– Det är ett bekymmersamt läge.
Region Kalmar läns senaste covid-siffror är de högsta hittills för Öland.
Öland • Publicerad 21 april 2021
Är en anledning till ökningen att folk flyttat till sina sommarstugor i Borgholm?
Är en anledning till ökningen att folk flyttat till sina sommarstugor i Borgholm?Foto: clu

50 smittfall förra veckan i Borgholms kommun. Den dramatiska ökningen fortsätter alltså – för fem veckor sedan låg det på sex fall under en vecka.

– Det är en väldigt kraftig och snabb ökning i just Borgholms kommun just nu.

Annons

Från vecka tio har siffrorna flerdubblats successivt. Det är en dramatisk utveckling som pågår i Ölands norra kommun. Biträdande smittskyddsläkare Per–Åke Jarnheimer har en teori:

– Det kan bero på ett högre inflöde utifrån med folk som bor i sina sommarstugor nu eftersom många gör det i Borgholms kommun. Det kan vara en förklaring men går inte att säga säkert. Det finns oftast flera anledningar.

”Det kan bero på ett högre inflöde utifrån med folk som bor i sina sommarstugor nu eftersom många gör det i Borgholms kommun.”
Per–Åke Jarnheimer

78 smittfall i Mörbylånga kommun förra veckan. Även det värsta siffran hittills under pandemin. Tidigare toppen var 69 fall.

– Så som det ser ut i Mörbylånga ser det ut i nästan alla kommuner i länet nu, säger Jarnheimer.

– Det är ett bekymmersamt läge där belastningen är hög på sjukvården. Generellt är följsamheten kring riktlinjerna sämre samtidigt som den brittiska mutationen sprids snabbare.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons