Annons

Skål – kunglig invigning av det nya vattenverket

Prins Félix av Luxemburg och Kronprinsessan Victoria skålade med ett glas vatten vid invigningen av det nya vattenverket i Mörbylånga. Därmed har kommunen efter tre år kommit i mål med sin framtida vattenförsörjning.
Mörbylånga • Publicerad 12 juli 2019
Prins Félix av Luxemburg och Kronprinsessan Victoria skålade med ett glas vatten, med varandra och med den månghövdade publiken som hade tagit sig till det nya vattenverket i Mörbylånga.
Prins Félix av Luxemburg och Kronprinsessan Victoria skålade med ett glas vatten, med varandra och med den månghövdade publiken som hade tagit sig till det nya vattenverket i Mörbylånga.Foto: Natalia Johansson

– Härmed förklarar jag vattenverket invigt, sa kronprinsessan Victoria och höjde sitt vattenglas inför den månghövdade publiken.

Här saknas innehåll

Innan dess hade hon fått ta emot blommor från flera barn, höra kulturskolans barnkör sjunga om Sol, vind och vatten tillsammans med Lydia Asteberg och lyssna till tal som innehöll såväl stolta och informativa som berörande ord.

Annons

Kommunfullmäktiges ordförande Kjell Magnusson kände sig lättad och nämnde i sitt tal om våren och sommaren 2016.

– Jag har aldrig någonsin varit med om en värre situation än då, när vi dag efter dag, vecka efter vecka levde med en stor oro. Vad gör vi om vattnet tar slut. Vem är det som vi först måste stänga av kranen förr. Nu behöver vi aldrig mer känna så.

Kronprinsessan Victoria fick blommor av Angelica Grönlund innan själva invigningsceremonin började. Skymd bakom kronprinsessan är prins Félix från Luxemburg.
Kronprinsessan Victoria fick blommor av Angelica Grönlund innan själva invigningsceremonin började. Skymd bakom kronprinsessan är prins Félix från Luxemburg.Foto: Natalia Johansson

Prins Félix från Luxemburg var även han stolt och glad. Företaget som har levererat den tekniska utrustningen har sitt säte i Luxemburg och prinsen prisade det tekniska samarbetet mellan länderna.

– Det här vattenverket kan förhoppningsvis bli starten för fler länder att återanvända vatten. Klimatförändringarna i världen är den största faran vi lever med och vi behöver vara rädda om alla tillgångar vi har. Återanvändning av vatten är en sådan sak.

Kulturskolans barnkör sjöng tillsammans med Lydia Asteberg, dotter till Peter Asteberg som i tre år har lett arbetet med att bygga det unika nya vattenverket i Mörbylånga.
Kulturskolans barnkör sjöng tillsammans med Lydia Asteberg, dotter till Peter Asteberg som i tre år har lett arbetet med att bygga det unika nya vattenverket i Mörbylånga.Foto: Natalia Johansson

Efter den kungliga skålen som invigde vattenverket fortsatte festligheterna med mera sång av kulturskolans barnkör. Kommundirektör Ann Willsund hyllade projektledare Peter Asteberg med varma ord och blommor.

– Du har levt med det här jobbet i tre år och har med ditt lugn lett allt arbete fram tills idag. Ett varmt tack för ditt engagemang.

Den något överrumplade Asteberg passade på att tona ned sin roll.

– Det här är absolut inget enmansjobb, vi är många som har jobbat, länge och hårt. Men nu är vi framme, och nu kör vi!

Natalia JohanssonSkicka e-post
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons