Annons

Sjukhusen öppnar upp för planerade operationer

– Med tanke på det ändå gynnsamma smittläget just nu så planerar vi att öppna upp mycket av den verksamhet som varit neddragen för att komma ikapp med planerade operationer och läkarbesök, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.
Öland • Publicerad 20 augusti 2020 • Uppdaterad 21 augusti 2020
Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör och smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin informerade om coronaläget just nu.
Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör och smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin informerade om coronaläget just nu.Foto: Maria Wiell

– Det har varit en smittmässigt väldigt lugn sommar i vårt län, den befarade ökningen i det här värsta scenariot vi fick från Folkhälsomyndigheterna i början av sommaren, den har inte ägt rum, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, Region Kalmars när hon summerar sommaren.

Tillgång till provtagning för allmänheten finns i länets samtliga kommuner. Då är det antingen i form av egenprovtagning eller genom assisterad provtagning.

Annons

– Jag vill komma med en uppmaning till alla som har symtom, även milda symtom, att provta sig just för att kunna hitta smitta snabbt och stoppa den.

Fram till årsskiftet kommer egenprovtagning att erbjudas vid Apoteket AB:s apotek i länet. Liksom tidigare beställs provtagningsmaterial via 1177.se som sedan hämtas ut vid angivet apotek.

Den provtagning som utförts av vårdpersonal i Löttorp stängs dock på fredag 21 augusti. All provtagning i kommunen kommer istället att ske vid Borgholms hälsocentral, tid bokas via 1177.se.

– Det jag ser komma i höst och kanske lång tid framöver är att det kommer dyka upp enstaka fall på olika ställen som skulle kunna bli det vi kallar för kluster, säger Lisa Labbé Sandelin.

– Det är som en svårsläckt skogsbrand, smittan kan blossa upp som brandhärdar lite varstans. Då gäller det att smittspåra för att hindra ytterligare spridning. Vi har pågående smittspårning på flera platser i länet, bland annat vid Västerviks sjukhus och vid förskolan Vimpeltorpet i Kalmar. Nu efter semestern är det extra viktigt att inte ha för många olika kontakter eftersom det ökar risken för smittspridning.

Sedan en månad tillbaka har ingen covid-19-patient behövt intensivvård och den senaste veckan har antalet inlagda covid-19-patienter på länets sjukhus pendlat mellan en och tre patienter per dag.

– Det är oerhört positivt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist men poängterar vikten av att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Men det betyder inte att vi kan säga att faran är över. Det finns tecken i en del andra regioner som pekar på en ökning av både antal smittade och ett ökat behov av sjukhusvård.

Trots allt räknar nu sjukhusen kunna dra igång övrig verksamheten inom kort.

– Med tanke på det ändå gynnsamma smittläget just nu så planerar vi att öppna upp mycket av den verksamhet som varit neddragen för att komma ikapp med planerade operationer och läkarbesök.

Annons

Efter sommarens turism, vad kan vi vänta för resultat här på Öland?

– Jag har inte fått några jättetydliga signaler om att Öland skulle vara en stor smitthärd, trots att det varit väldigt trångt, svarar Lisa Labbé Sandelin.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons