Annons

Seniorboende: Bygget går raskt framåt – inflyttning i maj

Efter att ha blivit försenat ett par månader i somras går bygget av seniorboendet Wasa Seaside i Färjestaden raskt framåt. ”Två av tre våningar är på plats”, säger Ann-Sofie Mosesson.
Färjestaden • Publicerad 17 januari 2020
Gun Fredriksson och Ann-Sofie Mosesson ser fram mot att få flytta in på seniorboendet Wasa Seaside i Färjestaden.
Gun Fredriksson och Ann-Sofie Mosesson ser fram mot att få flytta in på seniorboendet Wasa Seaside i Färjestaden.Foto: Maria Wiell

Det som började som en idé i SPF för fem år sedan är nu på väg att förverkligas. I månadsskiftet maj/juni kommer de första lägenheterna att vara klara för inflyttning.

– Jag ser jättemycket fram mot det, säger Ann-Sofie Mosesson som är vice ordförande i Föreningen Seniorboende.

Annons

Hon skall bo på tredje våningen, vindsvåningen, i det första huset. Byggnaden kommer i färdiga block från leverantören i Litauen och hittills har två våningar kommit på plats.

Seniorboendets tre byggnader kommer att byggas i etapper. Den första är klar i maj/juni, den andra i september och den tredje byggnaden skall vara inflyttningsklar i januari/februari nästa år. Sammanlagt blir det 61 lägenheter.

– Plus fyra små lägenheter för uthyrning och två gästrum, säger Per Fredriksson och har drivit projektet från start.

”Det absolut viktigaste är gemenskapen och tryggheten som man skall få genom att bo så här.”
Per Fredriksson, ordförande i Föreningen Seniorboende i Färjestaden

Per är ordförande i Föreningen Seniorboende i Färjestaden. Han kommer tillsammans med hustrun Gun att flytta in i sin lägenhet i september.

Per Fredriksson är ordförande i Föreningen Seniorboende i Färjestaden. Han kommer att flytta till Wasa Seaside tillsammans med sin hustru i september.
Per Fredriksson är ordförande i Föreningen Seniorboende i Färjestaden. Han kommer att flytta till Wasa Seaside tillsammans med sin hustru i september.

– Det har varit lite struligt på vägen, men nu är det bara ett par månader kvar tills de första kan flytta in, det är jätteskönt. Jobbet har från start varit roligt och lärorikt men också frustrerande när det bitvis har gått oss emot.

När bygget stod stilla och blev försenat fick Per ta emot en hel del kritik från medlemmarna och några av dem som hade bokat en lägenhet.

– Ibland har det varit motigt och en hel del skitsnack på byn. Men det är desto roligare när jag får samtal från personer som har hoppat av men som nu vill komma tillbaka.

Han berättar att det till och med har funnits politiker i kommunen som inte har varit särskilt samarbetsvilliga.

– Kommunfullmäktiges ordförande Kjell Magnusson däremot, han har applåderat oss hela tiden. Och kommunens stadsarkitekt Marie-Christine Svensson skall ha en eloge. Vi har samarbetat väldigt bra.

Vad ser du som det viktigaste med ert nya seniorboende?

Annons

– Det absolut viktigaste är gemenskapen och tryggheten som man skall få genom att bo så här. Därför lägger vi extra krut på de gemensamma utrymmena. Forskningen säger att man förlänger livet på en person med 3-4 år om man har ett bra socialt umgänge.

Varje hus kommer att ha tre våningar vilka kommer i färdiga block från leverantören. Två våningar är på plats och den tredje på väg till det första huset som skall vara klart för inflyttning i månadsskiftet maj/juni.
Varje hus kommer att ha tre våningar vilka kommer i färdiga block från leverantören. Två våningar är på plats och den tredje på väg till det första huset som skall vara klart för inflyttning i månadsskiftet maj/juni.Foto: Maria Wiell
Fakta

Wasa Seaside

Belägen i korsningen Runsbäcksvägen/Järnvägsgatan i Färjestaden.

Består av tre huskroppar med totalt 65 lägenheter och två enkla gästrum.

Består av lägenheter från 42 kvadratmeter och uppåt, ettor, tvåor och treor. Hyran för de minsta lägenheterna är 5 600 kronor per månad och insatsen 175 200 kronor. När man lämnar lägenheten går den tillbaka till föreningen.

Förutom lägenheterna kommer seniorboendet att ha ett gemensamt TV-, bibliotek och allrum, samt en stor samlingssal/matsal.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons