Annons

Senaste fynden från Kronan har bärgats: ”Otroligt intressanta föremål”

I samarbete med Försvarsmakten har Kalmar läns museum frilagt en del av regalskeppet Kronans babordssida och bärgat ett flertal träskulpturer som prytt skeppets utsida.
Hulterstad • Publicerad 21 september 2021 • Uppdaterad 22 september 2021
En av träskulpturerna som bärgats från Kronans utsida.
En av träskulpturerna som bärgats från Kronans utsida.Foto: Kalmar läns museum

På de drygt 40 år som gått sedan Kronan hittades har Kalmar läns museum och Lars Einarsson grundligt undersökt skeppets innanmäte. Nu har turen kommit till att undersöka skeppets utsida som ligger neråt havets botten.

Med hjälp av ubåtsräddningsfartyget HMS Belos har länsmuseet kunnat påbörja det tidskrävande och riskfyllda arbetet att gräva under fartygssidan.

Annons

Ett provschakt har grävts med hjälp av en tryckluftsdriven slamsug, längs babordssidans reling vid övergången mellan skeppets skansdäck och det underliggande övre kanondäcket. Ett stort antal skulpterade trästycken har kunnat friläggas och bärgas.

– Tack vare hjälpen från Försvarsmakten har haft möjlighet att titta under skeppet, de har assisterat oss på ett ovärderligt sätt, säger Einarsson.

Med hjälp av Försvarsmakten har Kalmar länsmuseum undersökt utsidan av Regalskeppet Kronan.
Med hjälp av Försvarsmakten har Kalmar länsmuseum undersökt utsidan av Regalskeppet Kronan.Foto: Kalmar läns museum

– Redan för 40 år sedan pratade vi om att undersöka skulpturerna och nu har vi fått möjligheten att gå vidare med det. Och vi har hittat helt otroligt intressanta föremål. Bland annat keruben på bilden som fanns vid skansdäck.

Förhoppningen är att Försvarsmakten har möjlighet att fortsätta att hjälpa till även 2022. Men det hänger på om det passar med deras övriga verksamhet menar Einarsson.

– Förhoppningsvis kan vi blottlägga utsidan av skeppet för att vi ska kunna återskapa det.

Einarsson hoppas att kunna få till ett fristående Kronanmuseum för att kunna visa upp alla föremål som bärgats och kommer att bärgas från regalskeppet som sjönk 1 juni 1676.

– Det är ambitionen och skulle vara kronan på verket. Arbetet puttrar på i grytorna och jag hoppas att det kan börja koka ordentligt snart. Det handlar ju så klart om pengar, men det måste man väga mot värdet av att ha ett sådant besöksmål i regionen.

– Vasamuseet är ju Sveriges mest besökta museum och med Kronan finns oslagbara möjligheter med ett digert material om livet ombord och livet i samhället, säger Lars Einarsson.

”Det handlar ju så klart om pengar, men det måste man väga mot värdet av att ha ett sådant besöksmål i regionen.”
Lars Einarsson om ett fristående Kronanmuseum
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons