Annons

Säljer klassiskt pensionat: Lagt ner sin själ – ”Ångrar det inte”

För 20 år sedan lämnade de en stressig vardag i Stockholm för att ta över Hornsjöns Pensionat. Beslutet ångrar de inte men nu är det dags att sälja livsverket.
Hornsjön • Publicerad 2 oktober 2021
Hornsjöns Pensionat & Restaurang har anor från 1940-talet och det är många ölänningar som har minnen från platsen.
Hornsjöns Pensionat & Restaurang har anor från 1940-talet och det är många ölänningar som har minnen från platsen.Foto: Privat

Sedan 2019 har det klassiska Hornsjöns Pensionat & Restaurang varit till salu men det har varit svårt att hitta köpare och särskilt under coronapandemin. Nu tar ägarna Lotta Swahn och Jörgen Bandelid nya tag med försäljningen.

– Det är svårt att sälja sådana här stora ställen. Det är inte bara att ta över det och driva några veckor på sommaren. Det behöver underhållas på vintern och det blir som en livsstil, säger Lotta Swahn.

Annons

Hornsjöns Pensionat öppnades redan 1948 av Margareta Birath och då var det vindsrummen i bostadshuset som gjordes i ordning till gästerna men senare tillkom även stugor.

På 1960-talet vallfärdade ungdomarna på norra Öland till platsen då det anordnades danser där.

– Det finns många fina historier om pensionatet.

För snart 20 år sedan tog Lotta Swahn och Jörgen Bandelid över. De hade dessförinnan drivit två restauranger i Stockholm.

– Vi jobbade alldeles för mycket och hade ett sommarställe här på Öland och det var alltid jobbigt att åka härifrån.

– Vi gick till visningen av detta mest på skoj men det slutade med att vi köpte det och det ångrar vi inte. Vi kommer aldrig kunna flytta tillbaka till Stockholm. Det är livskvalitet att kunna ha det såhär, vi blir kvar på Öland.

De har arbetat mycket med att göra området välkomnande, inte bara för deras gäster. De har röjt mycket i markerna och även satsat på restaurangen.

– När vi tog över erbjöds bara gästerna middag men vi öppnade upp restaurangen för allmänheten och det har varit lyckat.

Varför väljer ni att sälja?

– Jag fick hjärtstopp 2016 och har fått hjärtsvikt. Jag orkar därför inte så mycket längre. Jörgen vill göra något annat och jag vill ta hand om mig själv.

Annons

Hur har de här 20 åren varit?

– Det har verkligen varit jätteroligt. Vi har många stammisar som har varit här sedan vi tog över och det har varit roligt att lära känna dom.

– Det är nackdelen med att sälja. Vi har blivit så fästa vid stället, man har lagt ner sin själ i detta. Men vi känner att det är dags för några yngre att ta över.

Vilka utvecklingsmöjligheter ser du?

– Det går att göra precis vad man vill här. Det finns lokaler och utrymmen för vilken verksamhet som helst. Vi har exempelvis haft loppis i ladan och en inredningsbutik. Det finns gott om löparslingor och bra fiske så det är också något man skulle kunna satsa på.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons