Annons

Så många ölänningar har vaccinerats

Över 80 procent av befolkningen över 16 år är fullvaccinerade mot covid-19 i Kalmar län och i de båda Ölandskommunerna ser det ännu bättre ut.
Öland • Publicerad 24 september 2021
Över 80 procent av befolkningen över 16 år är fullvaccinerade mot covid-19 i Kalmar län och i de båda Ölandskommunerna ser det ännu bättre ut.
Över 80 procent av befolkningen över 16 år är fullvaccinerade mot covid-19 i Kalmar län och i de båda Ölandskommunerna ser det ännu bättre ut.Foto: South_agency

18 700 ölänningar är nu färdigvaccinerade. I Borgholms kommun är det 82,7 procent av befolkningen som är 16 år och äldre som har tagit andra sprutan. I Mörbylånga kommun handlar det om 85,4 procent.

Det är 88,7 procent i Borgholms kommun som har tagit den första dosen och i Mörbylånga kommun är det 89,9 procent.

Annons

I hela länet har 85,2 procent fått en första spruta och 80,7 procent är färdigvaccinerade. I samtliga länets kommuner, förutom Högsby, har mer än 80 procent av befolkningen tagit en första dos. I Högsby ligger siffran på 76 procent.

– Vi vet var i länet vi har en lägre vaccinationstäckning och gör olika insatser för att få dem som ännu inte vaccinerat sig att ta sig en allvarlig fundering på hur de ska göra. Vaccinet är trots allt bästa sätt att undvika allvarlig sjukdom i covid-19, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson i ett pressmeddelande.

Region Kalmar län meddelar också att bland åldersgrupperna är det fortfarande de yngre som har en lägre vaccinationsgrad. Bland 16-17-åringarna har 65,9 fått en första dos, i gruppen 18-29 år 71,5 procent och 30-39 år 75 procent. Fortfarande är det omkring 30 000 länsbor över 16 år som inte tagit en första dos.

Folkhälsomyndighetens statistik skiljer sig från regionens då den omfattar också vaccinationer som länsbor har gjort i andra län.

Regionens aktuella statistik visar att totalt 350 144 doser har getts av Region Kalmar län sedan vaccinationskampanjen startade i slutet av december förra året,

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons