Annons

Ryska flyg med kärnvapen nära Öland: ”Helt annan magnitud”

Två ryska flygplan bestyckade med kärnvapen kränkte luftrummet i närheten av Öland – enligt källor till TV4.
Händelsen ägde rum den 2 mars och Flygvapnet gjorde en insats. Nu vill de inte kommentera gällande om planen hade kärnvapnen.
Öland/Gotland • Publicerad 31 mars 2022
Attackplanen som var bestyckade med kärnvapen enligt TV4. Flygvapnet genomförde en insats med Jas 39 Gripen ur incidentberedskapen och dokumenterade händelsen, i form av fotografering.
Attackplanen som var bestyckade med kärnvapen enligt TV4. Flygvapnet genomförde en insats med Jas 39 Gripen ur incidentberedskapen och dokumenterade händelsen, i form av fotografering.Foto: Försvarsmakten

Enligt uppgifter till TV 4 Nyheterna var de två attackplanen bestyckade med kärnvapen. Något som de ryska piloterna var tydliga med att visa upp, kränkningen hade som syfte att skrämma Sverige.

– Vi bedömer det som ett medvetet agerande. Vilket är mycket allvarligt i synnerhet som man är ett krigförande land, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Annons

Ölandsbladet skrev om händelsen 2 mars. Det var två attackplan av typen Sukhoi-24 som kan attackera mål på marken och två jaktplan Sukhoi-27 för luftstrid. Kränkningen var kortvarig och skedde i närheten av Öland – öster om Gotland närmare bestämt.

– Mot bakgrund av det rådande läget ser vi mycket allvarligt på händelsen. Det är ett oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida, sa flygvapenchefen då.

Men nu vill Försvarsmakten inte kommentera om de ryska planen hade kärnvapen. Däremot är man tydlig med att själva kränkningen ska ha varit medveten.

– Stämmer detta, talar vi om en helt annan magnitud av händelsen, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant till Aftonbladet.

”Hantering av kärnvapen görs inte av vem som helst, det är ingen rutinhändelse.”
Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant

Han ser det som en varning förknippad med svenska Natodebatten.

– Om man nu har ett vapensystem som kan bära kärnvapen och gör det, är det ingen vardagshändelse. Hantering av kärnvapen görs inte av vem som helst, det är ingen rutinhändelse.

Flygvapenchef Carl-Johan Edström kommenterar händelsen igen.

– Hade vi sett ett ökat hot hade vi informerat om detta. Det kan man känna sig helt trygg med. Jag kan inte nog poängtera det. Men hur de var beväpnade är ingenting vi kommenterar, säger han.

– Vår bedömning, även efter detta, är att det inte finns något förhöjt hot just nu. Men vi kan inte utesluta ett angrepp på lång sikt.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons