Annons

Retrostämning på Brickbandmuseum

En varm sommardag 2018 öppnade Malene Langborg världens första brickbandsmuseum i en liten husvagn. Då hade hon ingen aning om att det skulle bli en så viktig del i hennes liv.
Södra Möckleby • Publicerad 25 september 2023
Skyltdockan Maggie hälsar alla välkomna till butiken i Södra Möckleby.
Skyltdockan Maggie hälsar alla välkomna till butiken i Södra Möckleby.Foto: Privat

Malene startade museet i en retrohusvagn där brickbanden ställdes ut 2018-2019. Under 2020 och 2021 ställdes dem ut på Himmelsberga museum. Numera har Malene 175 brickband och dem bor i Britts Manufakturs gamla lokal i Södra Möckleby.

Malene Langborg tog med sig sina brickband i husvagnen från Skåne till Södra Möckleby under våren 2019. Sedan året därefter finns de i ett litet hus i Södra Möckleby. Ett besök på BrickbandMuseum är nostalgi för dem som har sett brickband hos föräldrar, mor- och far-föräldrar och något nytt för de som är unga.

Annons

Brickband I modern form heter Textile Hangers och man kan hänga allt från bärbara datorer, filtar, sittdynor, tidningar, gitarrer, trumpeter till brickor i dem.De 150 brickbanden har tidigare setts på Ölands Museum Himmelsberga.

”Brickband finns inte i resten av världen och turisterna tycker att det är spännande”
Malene Langborg

Malene har förnyat brickbandet som inredningsdetalj. Hon syr moderna ”textile hangers” av återvunnet tyg. Museiintendenten Maggie är en skyltdocka men hon hälsar vänligt på gästerna som besöker museet.

– Brickband finns inte i resten av världen och turisterna tycker att det är spännande. I de nordiska länderna har vi levt med dessa dubbla, textila band att vägghänga serveringsbrickor i över 100 år. Numera är inredningsdetaljen förknippad med kulturskatt, folkhems- och kvinnohistoria, säger Malene Langborg.

Nytt för i år är att hon anordnar handarbetscafé/stickcafé varje gång museet är öppet.

– Jag vill därför uppmana folk att komma och hänga i retrolokalen med den fina stämningen och köpa kaffe (till rimligt pris) och sitta och handarbeta en stund, säger Malene.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons