Annons

Restauranger räddas av personal från Spanien och Argentina

När det är svårt att få tag på inhemsk personal vänds blickarna ut i världen. På Ekerum Resorts restaurang jobbat personal både från Argentina och Spanien.
Ekerum • Publicerad 11 maj 2022 • Uppdaterad 13 maj 2022
Kocken Emiliano Zacharewicz, Ekerums kökschef Magnus Burhjerta samt servitörerna Adonis Pino, Alvaro Perez och Alejandro Rodriguez.
Kocken Emiliano Zacharewicz, Ekerums kökschef Magnus Burhjerta samt servitörerna Adonis Pino, Alvaro Perez och Alejandro Rodriguez.Foto: Alvin Boberg

– Det funkar bra, säger kökschef Magnus Burhjerta.

För att möta efterfrågan på kockar och serveringspersonal rekryterar nätverket Eures (European employment services) personal från Europa och resten av världen.

Banna Thioubou, Eures-rådgivare.
Banna Thioubou, Eures-rådgivare.Foto: Alvin Boberg
Annons

Banna Thioubou, Eures-rådgivare på arbetsförmedlingen i Kalmar län, var på onsdagen på besök på Ekerum för att träffa några av dem hon hjälpt att få jobb i Sverige.

– Här är underbart, säger Alejandro Rodriguez, 27-årig servitör från Spanien.

Han har jobbat i bland annat Österrike, Belgien och Andorra.

– Jag vill resa och se olika saker. Jag har rest ända sedan jag slutade universitet, säger han.

På Ekerum blir han kvar till oktober och hoppas hinna se andra delar av Sverige också under sin vistelse.

Kravet på alla som kommer och jobbar är att de kan engelska. Alejandro upplever inga problem med serveringen (”de flesta svenskar pratar bättre engelska än jag”) men om det är någon som vill ha en svensktalande servitör byter han med en kollega.

– Det viktigaste med jobbet är relationen med gästen, att skapa en bra atmosfär, säger han.

Kocken Emiliano Zacharewicz från Argentina har bara varit på Ekerum i tio dagar men redan märkt av skillnaden mellan det svenska och det argentinska köket…

– Ni äter mycket fisk, vi äter mest kött, säger han.

– Och så äter vi inte så mycket potatis.

Annons

I minst sex månader blir Ekerum nu hans arbetsplats.

– Under högsäsong har Ekerum över hundra anställda, varav 40-talet finns i restaurangen, säger kökschef Magnus Burhjerta.

– Det är svårt att få tag på inhemsk personal. Många slutade under pandemin och när man kommit upp i 30-årsåldern och kanske bildat familj är det svårt att få ihop arbetstiderna med familjelivet.

Kenth JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons