Annons

Räv dödad i snara: ”Det är åt helvete”

Bakom en ladugård på mellersta Öland hittades i helgen en räv som blivit fångad i en snara. Den var upphängd i ett elstängsel och räven fick en plågsam död.
Mellersta Öland • Publicerad 3 maj 2018
Björn Folkesson fördömer det allvarliga jaktbrottet.
Björn Folkesson fördömer det allvarliga jaktbrottet.Foto: Alexander Jensen

– Det är åt helvete precis och är helt oacceptabelt. I det här fallet har det inte bara använts en olovlig metod, det är också fel tid på året för jakt och gärningsmannen har ingen jakträtt på marken, säger Björn Folkesson, jakt- och viltansvarig i kommungruppen LRF Borgholm.

En räv har dödats i en snara på mellersta Öland. Jaktmetoden är olaglig dessutom är det även tjuvjakt och fel tid på året för jakt.
En räv har dödats i en snara på mellersta Öland. Jaktmetoden är olaglig dessutom är det även tjuvjakt och fel tid på året för jakt.Foto: Alexander Jensen

Räven har sprungit in i snaran och sedan långsamt strypts till döds. Att jaga med snara är endast tillåtet för jakt efter dalripa och fjällripa i nordligaste Norrland och det krävs då utbildning i fångstredskapet. I Norrland är det också tillåtet att jaga räv med fotsnara men då krävs utbildning för detta.

Annons

– Den här räven fick en väldigt plågsam död och det är riktigt allvarligt. Det är dessutom en frisk räv som inte har skabb. Det behövs en viss mängd friska rävar i landskapet.

Har du varit med om något liknande?

– Jag har aldrig sett något liknande. Om det någonsin har förekommit jakt med snara på Öland så är det säkert 100 år sedan.

Hur länge kan snarorna ha varit här?

– Räven har inte legat här i många dagar. Men det är omöjligt att säga hur länge snaran har hängt här för man vet inte hur länge det tar för en räv att gå in i den. Den kan ha hängt här i flera år.

– Men det är en avancerad snara och det känns som att gärningsmannen vet vad den håller på med. Förmodligen har den sett räv springa här och då hängt upp den.

Hur går ni vidare med detta?

– Vi kommer nog inte att polisanmäla för var ska de börja leta? Det här kommer att ge uppmärksamhet och vi hoppas att gärningsmannen inte gör om detta.

– Jag vill också att folk är uppmärksamma på om de ser mystiska personer ute i markerna. Likadant är det bra om man håller uppsikt när det är dags för att hägna stängsel och jag rekommenderar markägare att ta bort snaror som hittas.

Räven är en fjolårsunge och fick en plågsam död.
Räven är en fjolårsunge och fick en plågsam död.Foto: Alexander Jensen

Nu ber Björn Folkesson läsarna att vara uppmärksamma och om de hittar fler snaror rekommenderar han att  ta bort dem.
Nu ber Björn Folkesson läsarna att vara uppmärksamma och om de hittar fler snaror rekommenderar han att ta bort dem.Foto: Alexander Jensen
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons