Annons

Rädsla

Det finns olika sätt att möta rädslan när den övermannar oss. Ensamma eller tillsammans. Och ingenting blir bättre av att vi isolerar oss.
Publicerad 29 oktober 2022
När molnen bildlikt sett hopar sig över oss är det lätt att dra sig undan och tänka på något annat. Men kraften att stå emot får vi bara av varandra.
När molnen bildlikt sett hopar sig över oss är det lätt att dra sig undan och tänka på något annat. Men kraften att stå emot får vi bara av varandra.Foto: Maryann Schultz

Vi lever ständigt med rädsla omkring. Ingen av oss klarar oss undan. Det är sjukdomar, krig, övergrepp – både fysiska och psykiska, att bli ensam utan kontakt och sammanhang. Priser som bara stiger och stiger – hur skall jag klara mig i vinter?

Och så är det politiken. Oavsett på vilken sida vi står så känns den motsatta sidan skrämmande och vi tar avstånd. Avstånd från det som påverkar oss på alla livets områden.

Annons

I de lägena finns det olika sätt att möta rädslan.

Vi kan välja att se bort från det skrämmande, isolera oss i ensamhet och låtsas att det mörka inte existerar.

””Vi kan förlåta ett barn när det är rädd för mörkret. Livets verkliga tragedi är när en man är rädd för ljuset.” laton”
Platon. Klassisk grekisk filosof, matematiker och författare.

Eller så kan vi ställa oss tillsammans i en stor ring och hämta kraft från varandra. Veta att det som skrämmer finns runt omkring oss, men att vi är starkare därför att vi får kraft från varandra. Kraft som är starkare än det mörker som vi upplever. Tillsammans – kanske i en förening, med en granne eller två eller en familj. En liten eller stor ring.

Det är inte alltid det räcker, det som vi är rädda för kan ta över. Sjukdomen kanske inte går att hejda. Kriget fortsätter när män med makt inte viker undan. Övergreppen fortsätter och ensamheten, den tunga, är svår att bryta.

Men trots allt är vi tillsammans och kan stötta varandra. Vi kan ta ett allt fastare tag om varandra och känna den gemensamma kraften. Den gemensamma viljan att bryta rädslan. Att hämta tröst och kraft från varandra: vi är inte ensamma!

Förutsättningen är större om vi står tillsammans!

Att vara stark

Att vara stark är inte att aldrig falla / Att alltid veta och alltid kunna.

Att vara stark är inte att alltid orka skratta / Att hoppa högst eller att vilja mest.

Att vara stark är inte att lyfta tyngst / Att komma längst eller att alltid lyckas.

Att vara stark är att se livet som det är / Att acceptera dess kraft och ta del av den.

Att falla till botten – slå sig hårt – och komma igen.

Att vara stark är att hoppas / När ens tro är som svagast.

Att vara stark är att se ljus i mörker / Och att alltid kämpa för att nå dit.

Marianne Fredriksson

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons