Annons

Radioamatörer– redo att täcka upp i kris

Om Öland skulle bli utan el- och telekommunikation, vad gör vi då? Det delade Ölands Radioamatörer med sig av i torsdags utanför Ica Supermarket i Borgholm.
Borgholm • Publicerad 1 december 2022 • Uppdaterad 2 december 2022

Erik Nyberg är ordförande i Ölands Radioamatörer. Han fick under dagen sällskap av Enar Nilsson som är teknikansvarig. De visade hur en nödradio fungerar. På Öland finns tre relästationer, dessa finns i Böda, Borgholm och Mörbylånga.

Här saknas innehåll

– Vi kan hela tiden ha kontakt över hela Öland. Det som är avgörande är att kommunernas nödvändigaste talesinformation når ut till byarna och att feedback ges tillbaka, säger Erik Nyberg.

Utanför ICA Supermarket fanns teknikansvarige Enar Nilsson och ordförande för Ölands Radioamatörer Erik Nyberg.
Utanför ICA Supermarket fanns teknikansvarige Enar Nilsson och ordförande för Ölands Radioamatörer Erik Nyberg.Foto: Maria Brynielsson
Annons

Kommunikation är extremt viktigt vid en krissituation.

– Får vi veta vad som händer har vi bättre förutsättningar för att klara krisen. Om det skulle bli ett större strömavbrott är en nödradio bästa sättet för att få information om det rådande läget. Vi kan koppla upp alla tre relästationerna samtidigt eller enbart en i taget, säger Enar Nilsson.

Därefter visar han för Ölandsbladets utsända hur man går tillväga för att använda en radiostation genom att följa tydliga instruktioner.

” Om det skulle bli ett större strömavbrott är en nödradio bästa sättet för att få information om det rådande läget.”
Enar Nilsson, Ölands Radioamatörer

15 kompletta radiostationer står i beredskap. Skulle Öland drabbas av ett långvarigt strömavbrott eller annan samhällskris kommer Ölands Radioamatörer att bistå kommunerna med nödsamtal. De har med frivilliga insatser och stöd från organisationer samt lokala företag byggt upp ett nödradionät som täcker hela ön. Nätet kan vid kriser användas av radioamatörerna.

– Lådorna har kostat 100 000 kronor, säger Erik Nyberg.

På relästationerna finns tillgång för minst 48 timmars sändningstid vid batteribackup, som mest kan det hålla upp emot 72 timmar.

Representanter från Ölands Radioamatörer har åkt runt till flera olika ställen för att leta sponsorer och det är tacksamma över alla som bidrar, men fler bidrag behövs.

– En av alla som bidragit är Richard Teern på Ica i Borgholm. Han kände att det det var en bra gärning och sponsrade, säger Enar Nilsson.

De har märkt av att intresset ökat de senaste åren, flera andra radioklubbar runtom i landet har hört av sig för att ta reda på hur Ölands Radioamatörer arbetar.

På www.olandsbladet.se finns ett filmklipp från dagen.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons