Annons

Räddningstjänsten i Degerhamn – halva styrkan jobbar på Cementa

Redan nu är deltidsbrandkåren i Degerhamn underbemannad sedan en längre tid. Cementas nedläggning kan göra att situationen blir långt mycket svårare.
Degerhamn • Publicerad 26 januari 2019
Räddningstjänsten i Degerhamn är av oerhört stor betydelse för södra Öland, men också mycket sårbar. Av 13-14 deltidsbrandmän arbetar 8-9 stycken på Cementa, som kommer att läggas ner 30 april 2019.
Räddningstjänsten i Degerhamn är av oerhört stor betydelse för södra Öland, men också mycket sårbar. Av 13-14 deltidsbrandmän arbetar 8-9 stycken på Cementa, som kommer att läggas ner 30 april 2019.

Fabriksledningen för Cementa har meddelat att de går vidare för att fatta ett formellt beslut om nedläggning av fabriken i Degerhamn. Det innebär att Räddningstjänsten måste planera för sin verksamhet framöver.

– Inom de närmaste veckorna skall vi ha ett möte på stationen där personalen får berätta om sina tankar och planer, säger räddningschef Rutger Thuresson.

Rutger Thuresson, räddningschef på Ölands räddningstjänst.
Rutger Thuresson, räddningschef på Ölands räddningstjänst.Foto: Malin Edeborg
Annons

– Vi måste lösa det här på bästa sätt utifrån de nya förutsättningar som finns.

Idag finns det 13-14 deltidsbrandmän vid räddningstjänsten i Degerhamn. Mer än hälften av dem arbetar på Cementa och kan därför ha beredskap vid eventuella larm. Rutger Thuresson berättar att det behövs 16 brandmän men att det under en längre tid har varit 2-3 vakanta tjänster.

– De som finns har under tiden gjort ett jättejobb och tagit dubbla jourpass. Att vi inte har kunnat fylla alla platser beror inte på ekonomin utan på att vi inte har hittat folk.

Beroende på hur fortsättningen blir för de 8-9 deltidsbrandmän som idag arbetar på Cementa är osäkerheten stor vad gäller räddningstjänsten på södra Öland.

– Det är oerhört viktigt att vi har en bra styrka i Degerhamn, det skall vi göra allt vi kan för att kunna behålla, säger räddningschef Rutger Thuresson.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons