Annons

Profilerna tar upp kampen för att öppna "Årets ställplats" igen: "Upphäv strandskyddet”

Inte bara Ölands utan hela landets mest populära ställplats för husbilar. Sedan stängdes den. Nu vill två öländska profiler ta frågan ända till EU om det behövs.
– Begär att strandskyddet för ställplatsen upphävs!
Degerhamn • Publicerad 22 mars 2021 • Uppdaterad 23 mars 2021
Uno Magnusson ”Tar på sig boxhandskarna” gällande ställplatsen i Degerhamn.
Uno Magnusson ”Tar på sig boxhandskarna” gällande ställplatsen i Degerhamn.Foto: Montage/Arkiv

Det är Uno Magnusson från Degerhamn, känd bland annat för sitt engagemang inom Södra Ölands Musikteater, och Gunnar Magnusson från Seby, före detta arkitekt i Mörbylånga, som lyfter frågan gällande den före detta ställplatsen i Degerhamn

– Det är nu än mer angeläget än tidigare när cementfabriken drevs för fullt, att stimulera turismen och servicen i Degerhamn, skriver de.

Annons

– Vi tar på oss boxhandskarna och tar upp kampen igen. Vi måste göra vad vi kan, säger Uno Magnusson till Ölandsbladet.

Före detta ställplatsen i Degerhamn.
Före detta ställplatsen i Degerhamn.Foto: Arkiv

Årets ställplats 2014, utsedd av Husbil & Husvagns läsare. Drygt 5 000 ställplatsnätter 2015. Tvingades stänga igen 2016 efter beslut från Länsstyrelsen. Det är den korta historien kring härvan som varit kring husbilsparkeringen i Degerhamn.

Dispens från strandskyddet beviljades inte av mark- och miljödomstolen. I ett medborgarförslag till Mörbylånga kommun plockar nu de två profilerna från södra Öland upp den här surdegen och föreslår två alternativ:

– Begär att strandskyddet för ställplatsens yta upphävs! för oss är det uppenbart att denna yta inte någonsin borde ha omfattats av strandskydd. Driv frågan genom alla instanser, kanske även till EU–domstolen.

”Begär dispens från strandskyddet för en mindre yta mellan Båtvägen och Degerhamnsvägen.”
Uno Magnusson och Gunnar Magnusson.

Eller:

– Begär dispens från strandskyddet för en mindre yta mellan Båtvägen och Degerhamnsvägen.

Uno Magnusson.
Uno Magnusson.Foto: Carin von Post
Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons