Annons

Presskonferens ställdes in: Ska ha berott på smutskastning från media

DEGERHAMN • Publicerad 1 mars 2019
Presskonferensen som arbetarna vid Cementa kallat till ställdes in bara minuter innan. I stället blev det en presentation av den nya cementen Ternocem inför en förvirrad presskår.
Presskonferensen som arbetarna vid Cementa kallat till ställdes in bara minuter innan. I stället blev det en presentation av den nya cementen Ternocem inför en förvirrad presskår.Foto: Peter Boström

Idag skulle arbetarna på Cementa i Degerhamn ha anordnat en presskonferens, som ska ha handlat om att fabriken skulle kunna tillverka cement med betydligt lägre koldioxid. Vilket skulle vara mycket betydelsefullt ur miljösynpunkt. Pressinbjudan kom från arbetarna, representerade av facken Unionen och IF Metall samt sakkunnig Marcus Olsson, inköpschef på Cementa.

Kort före presskonferensen stod det klart att facken inte skulle medverka och att det istället kallades en presentation. Facken IF Metall och Unionen valde att inte medverka i presskonferensen.

Johan Carlsson och Tomas Olofsson deltog vid den inställda presskonferensen, i egenskap av anställda på Cementa i Degerhamn. De var emellertid tydliga med att de inte representerade facket.
Johan Carlsson och Tomas Olofsson deltog vid den inställda presskonferensen, i egenskap av anställda på Cementa i Degerhamn. De var emellertid tydliga med att de inte representerade facket.Foto: Natalia Johansson
Annons

Tomas Olofsson är ordförande i IF Metall men deltog på presskonferensen som anställd arbetare vid Cementa i Degerhamn.

– Vi i facken ställer oss inte bakom den negativa skrivning och den smutskastning som har förekommit i media den senaste veckan och därför vill vi inte medverka i någon presskonferens här idag. Cementa kommer även fortsättningsvis att lägga mycket kraft på miljön.

Marcus Olsson, inköpschef på Cementa, presenterade en mängd fakta om Ternocem som är en ny, koldioxid-neutral cementproduktion. Han har tidigare hållit samma presentation vid MBL-förhandlingar mellan facken och Heidelbergkoncernens Sverigeledning, Magnus Ohlsson.

– Fackföreningarna vid Cementa står bakom min presentation, de kallade in mig som sakkunnig och därför kan jag göra den här genomgången idag också.

Marcus Olsson är inköpschef på Cementa. Som sakkunnig presenterade han den nya, miljövänliga cementen Ternocem.
Marcus Olsson är inköpschef på Cementa. Som sakkunnig presenterade han den nya, miljövänliga cementen Ternocem.Foto: Natalia Johansson

Till träffen i Folkets Hus i Degerhamn hade tidningar, radio och tv infunnit sig och även ett antal personer från södra Öland. Såväl de närvarande arbetarna från Cementa som Marcus Olsson var mycket fåordiga när de fick frågor om varför presskonferensen ställdes in. Förvirringen blev då stor och kort därefter lämnade arbetarna lokalen medan Marcus Olsson fortsatte med presentationen av tekniken med den nya, miljövänliga cementen.

– Det skulle vara bra för alla om den cement som vi har varit med om att utveckla här i Degerhamn också kunde få produceras här.

Efter att ha poängterat att träffen inte hölls för att på något sätt smutskasta Cementa var hans kommentar ”det är klart att det inte är roligt för Heidelberg att få höra att de skiter i miljön”.

Jörgen Staflund är platschef vid Cementa i Degerhamn. Han fick veta att det skulle bli en presskonferens genom media under torsdagen.

– Jag visste ingenting om detta tidigare och funderar naturligtvis på vad syftet var. Jag har ställt frågan men inte fått något egentligt svar. Jag är ledsen över att det blev som det blev, men det är inte något som företaget har kunnat påverka.

Ölandsbladet har sökt Cementas vd Magnus Ohlsson utan att lyckas.

Här saknas innehåll

Annons

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons