Annons

Polisen varnar för ”döva” tiggare: ”Handlar om bedrägeri”

En tiggarliga med personer som uppger sig vara både döva och stumma härjar på Öland.
– Det handlar om bedrägeri och inget annat, säger områdespolis Thomas Lönnqvist.
Öland • Publicerad 12 juli 2019
Polisen har upprättar flera anmälningar gällande försök till bedrägeri genom social manipulation.
Polisen har upprättar flera anmälningar gällande försök till bedrägeri genom social manipulation.

Det första larmet kom från marknaden i Färjestaden där tre tiggare, samtliga med skyltar som påstod att de var både döva och stumma, hamnat i mindre handgemäng med personer från arrangörsstaben. Under bråket visade det sig att tiggartrion hade såväl hörsel som talförmåga i behåll.

Områdespolis Thomas Lönnqvist har fler händelser som kan kopplas till dessa tiggare med utländsk härkomst.

Annons

– Det behöver inte vara exakt samma personer vid varje enskild händelse, men det brukar hänga ihop i och med att man kommer i ett gäng och sprider ut sig, säger han till tidningen.

Från listan:

– Vid 12-tiden på onsdagen handlar en kvinna på ICA i Löttorp och blir stoppad av en man som vill ha pengar till välgörande ändamål. En okänd man står bakom henne och när hon tar upp plånboken sträcker denne sig fram och tar alla hennes pengar, 700 kronor. Sedan drar männen därifrån.

– Biblioteket i Borgholm samma dag, brottsrubriceringen är försök till bedrägeri genom social manipulation. Två män går runt med en lista som förklarar att de samlar in pengar till döva barn någonstans i östra Europa. De vill ha kortuppgifter och ska också ha fått det. När personalen på biblioteket regerar försvinner de två männen snabbt därifrån. Så det var rådigt av personalen att reagera så fort som de gjorde, för det här ju inget annat än bedrägeri.

På listan finns även en händelse på Ölands Köpstad.

– Även där försök till bedrägeri genom social manipulation och återigen två män som vill ha pengar till döva. Och här ska de ha blivit påstridiga när de inte fick som de ville.

– Beskrivningen är två män med utländsk härkomst, den ene i 20-årsåldern, den andre i 40-årsåldern. Vilket också är signalementet på de två männen på biblioteket i Borgholm.

Polisens uppmaning till de som råkar ut för dessa tiggare?

– Att vänligt och bestämt avböja och gå därifrån - och lämna absolut inte ut några uppgifter. Man ska tänka på att de här personerna kan bli väldigt påstridiga och de jobbar ofta ihop i par. Och de representerar vad vi vet inga föreningar för vare sig döva eller stumma, i så fall skulle de kunna visa upp legitimation.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons