Annons

Polisen efter inbrottsvågen: ”Sätt in larm”

Med byten på flera tusentals kronor är risken stor att inbrottstjuvarna återvänder, nu manar polisen företagarna i Byxelkrok att skaffa larm - samt att inte ha stora summor pengar i kassaskåp och dylikt över natten.
– Anledningen till att det här fortsätter är att det nästan alltid finns pengar hos företagarna, säger områdespolis Thomas Lönnqvist.
Byxelkrok • Publicerad 5 juli 2018 • Uppdaterad 6 juli 2018
Skaffa larm. Ha så lite pengar som möjligt i lokalerna över natten. Polisens råd till företagarna i Byxelkrok.
Skaffa larm. Ha så lite pengar som möjligt i lokalerna över natten. Polisens råd till företagarna i Byxelkrok.Foto: Arkiv

Företagarna i Byxelkroks hamnområde med bodar och restauranger är luttrade, av bister erfarenhet vet de att flera av dem lär drabbas av inbrott under sommaren - en gång eller två gånger.

När polisen sedan har få resurser, om några, att sätta in direkt vet de också att gärningsmännen med stor sannolikhet kommer undan. Igen.

Annons

– De förbrytare vi talar om är inga tillfällighetsförbrytare, de vet vad de gör, de är förberedda, de har rekat noga och varje inbrott tar inte mer än 5 - 10 minuter. Jag vill påstå att de delvis livnär sig på inbrott, säger Thomas Lönnqvist vid Ölandspolisen.

Efter den gångna helgens inbrottsvåg med drygt 40 000 kronor i samlat byte och kostsamma materiella skador för flera av de drabbade har han en uppmaning till företagarna.

– De kan göra mycket själva för att förhindra och försvåra. Ett är att skaffa larm, ljus och ljus stressar, när larmet går stiger pulsen för även den mest vane inbrottstjuven och folk utanför kan höra att larmet går.

– Man ska också se till att ha så lite kontanter som möjligt i kassaskåp, kassaskrin eller vad det kan vara över natten i lokalerna. Anledningen till att det här fortsätter är att det nästan alltid finns pengar hos företagarna, är det däremot ”noll” både en och två gånger så blir det ingen tredje gång.

Polis var på torsdagen på plats i Byxelkrok för att prata med drabbade företagare och andra. I sak har inget nytt framkommit sedan serien av inbrott upptäcktes på söndagsmorgonen.

– Initialt fanns det uppgifter om att någon sett personer som lämnat Byxelkrok tidigt den morgon, men det har vi vare sig kunnat få bekräftat eller dementerat i efterhand. Så vi är mycket intresserade av iakttagelser, av fordon, personer och ljud - har, som exempel, någon hört något på natten som kan sättas i samband med inbrotten?

Inbrotten tros ha ägt rum mellan två och fyra på natten.

Polisens tipstelefon är 114 14.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons