Annons

Poet och musiker i samarbete på norra Öland – sprids över landet

När Marie och Mats Alvhäll kom som musiker till norra Öland på 1980-talet lärde de känna Astrid Andersson. Hon var en flitig poet med enkla, innehållsrika dikter.
Norra Öland • Publicerad 29 december 2023
Mats Alvhäll.
Mats Alvhäll.Foto: Privat

När Mats och Astrid lärde känna varandra ledde det till ett fruktbart och mångårigt samarbete. Många av Astrids texter har tonsatts av Mats, redan i mitten av 1980-talet fick dikten ”En strimma av ljus” musik och har sedan dess sjungits i körer i generationer, framförallt i församlingarna i Högby och Böda. 1996 sjöngs den in på CD med barnkören och 2008 med vuxenkören.

– Astrid blev så lycklig när hon fick sin dikt tonsatt av Mats, säger Marie Alvhäll.

Annons

Idag är visan känd under namnet ”Ljus i Advent” och några veckor före advent fick Mats och Marie och hela familjen ett riktigt glädjebesked. Efter att man hade varit i kontakt med Wessmans Musikförlag hörde de av sig och menade att ”visan är värd att satsas på”. Den finns därför utgiven på förlaget, möjlig att använda i hela landet.

–Vi tycker att det är så fantastiskt roligt, säger Marie.

– Nu kan körer över hela Sverige sjunga Astrids och Mats' fina visa.Vi har också skickat in den som ett förslag till den nya psalmboken som Svenska kyrkan håller på att ta fram.

”Ljus i Advent” har blivit ett med norra Öland under mer än 40 år.

– Vi barnbarn som sjunger den liksom de som närmar sig 90 år, säger Marie Alvhäll och konstaterar att sången är så mycket vår familj, mitt arbete och den bygd vi lever i på norra Öland.

Astrid Andersson
Astrid AnderssonFoto: Maria Wiell

En strimma av ljus

En strimma av ljus

lyser in i mitt sinn

och gör tanken så varm och ljus

och jag anar vad ofta jag glömt förut

– en vän som vill gästa mitt hus.

Jag längtar till jul,

till det största av allt,

till gåvan som sändes från Gud.

Och därute där allt

är så mörkt och kallt

vill jag sända ett glädjens bud:

Är du sorgsen och trött

och känner dig glömd

och längtar till ljus och frid

skall i advent du minnas,

den kommer snart

den signade juletid.

Astrid Andersson

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons