Annons

Plantor, praliner och pilsner när Årets Ölandsby Rälla firar Öland Spirar

Dessutom blir det Rälla-Rullet, Rälla-Rullen, loppis och mycket mer under helgen.
Rälla • Publicerad 7 maj 2022 • Uppdaterad 13 maj 2022
Öland Spirar kommer att hållas i Edith & Julias trädgård och invigas med sång, musik och tal av landshövding Peter Sandwall.
Öland Spirar kommer att hållas i Edith & Julias trädgård och invigas med sång, musik och tal av landshövding Peter Sandwall.Foto: Privat

I Rälla finns Edith & Julia, som drivs av Thomas och Aimée Lundgren, som bed and breakfast och kafé. De ordnar även filmklubb, pubaftnar och afternoon tea med jämna mellanrum. Inte nog med det, de har även egen pralintillverkning.

– Just pralinerna har verkligen vuxit som verksamhet och nu när Rälla blev årets Ölandsby skapade vi en speciell Rällapralin för att fira, säger Aimée Lundgren.

Annons

Öland Spirar kommer att hållas i Edith & Julias trädgård och invigas med sång, musik och tal av landshövdingen Peter Sandwall.

– Det ska bli jätteroligt. Trädgården är så stor att den rymmer några hundra åskådare och det är lätt att ta sig hit med exempelvis buss för den som önskar, säger Thomas Lundgren.

I Årets Ölandsby Rälla händer det mycket under Öland Spiar.
I Årets Ölandsby Rälla händer det mycket under Öland Spiar.Foto: Karolina Ekstrand

Under helgen kommer besökare i Rälla även att kunna se ett antal A-traktorer som ungdomar visar upp och som också kommer att genomföra Rälla-rullet. Det är en cruising med fordon som kör från Rälla runt Högsrum och Rönnerum och sedan tillbaka till Rälla.

Den som önskar kan också få skåda och smaka på Rällarullen vilken utlovas vara Ölands längsta rulltårta.

– Vi säljer bitar av rulltårtan till fikasugna besökare och så bjuder vi på kaffe till. Pengarna från försäljningen skänker vi oavkortat till förmån för Ukrainas befolkning, säger Thomas Lundgren.

Under helgen kommer det att vara försäljning av plantor, sticklingar, hantverk och loppis på olika ställen i bygden. På söndagen blir det friluftsgudstjänst i Edith & Julias trädgård och prova-på-aktiviteter med din hund hos Ölands brukshundsklubb i Västra Sörby.

” Just pralinerna har verkligen vuxit som verksamhet och nu när Rälla blev årets Ölandsby skapade vi en speciell Rällapralin för att fira”
Aimée Lundgren, Edith & Julia

I Högsrum har Horvans bokkafé öppet och även Rällas egna mikrobryggeri Fireside Brewery. Fireside har tagit fram en speciell Rällaöl som heter Fireside Rälla som kommer att lanseras på puben under Öland Spirar.

– Det är en lagerlik ale. De som har fått provsmaka den beskriver den som en god och härlig sommaröl, säger Rickard Karlsson.

Även på Rällapaviljongen kommer det vara mycket under helgen, bland annat så kommer en speciell sten resas ”Rälla Ölands bysten” som tack till alla som röstat på Rälla.

För att man som besökare inte ska missa något kommer det att tas fram en karta både digitalt och i tryck som visar var det händer saker under Öland Spirar. Detaljerad information hittar man sedan hos respektive arrangör.

Annons

– Aldrig har det väl tidigare i Rälla hänt så här mycket under en och samma helg. Nu hoppas vi att riktigt många hittar hit under Öland Spirar, säger Aimée Lundgren.

När Rälla utsågs till Årets Ölandsby fanns följande motivering från juryn med:

Rälla är Högsrums hjärta. Här finns inte bara trafikpulsen utan en ort med stort mod. Till sandåsen som herrarna inte kunde odla flyttade hantverkarna och vid vägskälet slog handlarna upp sina bodar. Efter 200 år av byns strävan är det inte en dag för tidigt att kora Rälla till Årets Ölandsby!

Idag ser vi ett komplett samhälle med skolor, livsmedels- och klädbutiker, restauranger, café, bilverkstad och flera andra företag i god samverkan. Vill du hänga med goda vänner någon kväll kan du besöka ”Edit och Julia” på en musik-, film- eller temakväll.

Förutom villor erbjuds nu flerbostadshus för en ung och växande befolkning.

Rällaskogens unika natur med dess minneslund ger rum för rekreation och eftertanke. De omgivande gårdarna i Högsrum, Vipetorp, Mossberga och Ekerum bedriver kompetent jord- respektive golfbruk som skapar mervärden för trakten.

Idrottsplatsen och sporthallen har bidragit till Högsrumsbornas rykte som atleter. Fotbollsklubben, löparföreningen och gympagrupper erbjuder aktiviteter för alla åldrar. Hembygdsföreningen har en lovvärd verksamhet och har bidragit till förståelsen för områdets stolta framväxt.

I juryn ingick Sven-Göthe Lidheim, Kenth Jönsson, Åsa Felix Evebrand, Kiki Lundh och Leo Eriksson.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons